Foto: DELFI

Tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas apsūdzēto aizstāvji ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera prognozes, ka lietu varētu pabeigt skatīt līdz šā gada beigām, vērtē kā optimistiskas.

Apsūdzētā Anša Sormuļa advokāts Jānis Rozenbergs atzina, ka priecātos, ja ilgstošais process tiktu pabeigts vēl šogad, tomēr viņa vērtējumā Kalnmeiera prognozes ir "ļoti optimistiskas". Arī Aivara Lemberga dēla Anrija Lemberga advokāts Oskars Rode aģentūrai LETA norādīja, ka tas ir Kalnmeiera viedoklis un cerības, bet izteikt prognozes par skatīšanas ilgumu pagaidām ir sarežģīti.

Lietā vēl ir liecinieki un cietušie, kurus plānots nopratināt. Aptuvenās aplēses liecina, ka patlaban krimināllietā vēl ir 15 nenopratināti liecinieki. Turklāt daļa no lieciniekiem atrodas ārzemēs, sacīja Rode.

Rode norādīja, ka Eiropas Savienības robežās pietiek ar tiesas pavēstes nosūtīšanu. Tāpat procesu var nedaudz atvieglot, izmantojot videokonferences iespēju, taču visi šie jautājumi vēl joprojām ir risināmi. Pastāv iespēja, ka prokuratūras rīcībā ir informācija par šo liecinieku plāniem, kas ļauj prokuroram prezumēt izskatīšanas laiku. Advokāta rīcībā šādas informācijas nav, tāpēc konkrētu izskatīšanas pabeigšanas laiku patlaban Rode atturējās minēt.

Savukārt Rozenbergs aģentūrai LETA norādīja, ka vēl nav pabeigta prokuroru iesniegto pierādījumu pārbaude. Šim jautājumam plānots veltīt laiku aptuveni līdz vasarai. Tāpat Rozenbergs norādīja, ka atsevišķu liecinieku aicināšana saistīta ar tiesiskās palīdzības lūgumu sūtīšanu uz ārvalstīm. Līdzīgi kā Rode, arī Rozenbergs kā vienu no risinājumiem min videokonferences organizēšanu. Vienlaicīgi advokāts norāda, ka visas minētās procesuālās darbības nav izdarāmas nedz nedēļas, nedz mēneša laikā.

Kad prokuroru iesniegto pierādījumu pārbaude būs pabeigta, aizstāvības puse varēs pieteikt pierādījumus un lieciniekus. Rozenbergs pagaidām atturējās komentēt, cik apjomīgi varētu būt piesakāmie pierādījumi, taču norādīja, ka arī aizstāvības iesniegto pierādījumu pārbaude varētu prasīt zināmu laiku.

Kā minēja advokāts, gatavošanās debatēm visiem procesa dalībniekiem prasīs vairākus mēnešus. Tāpat tiesu debates aizņems laiku, jo tā ir apsūdzības runa un aizstāvības runa. Tajās jāsniedz kopsavilkums un analīze tam, kas aptuveni sešu gadu laikā noticis tiesas zālē. Šobrīd nav zināma forma, kādā prokurori to paredzējuši veikt, tāpēc ir grūti prognozēt debašu ilgumu. Skatoties objektīvi, patlaban nerodas pārliecība par iespēju to visu izdarīt līdz Jaungadam, sacīja Rozenbergs.

Kā salīdzinājumu Rozenbergs minēja apjomīgo digitālās televīzijas krimināllietu. Tajā pagāja vairāki mēneši, kamēr tika organizēta videokonference ar Lielbritānijā dzīvojošiem lieciniekiem, kas nevēlējās ierasties Latvijā. Rozenbergs nesaskata pamatotu iemeslu, kāpēc tā dēvētajā Lemberga krimināllietā šis process būtu ātrāks. Savukārt, runājot par tiesas debatēm, digitālās televīzijas krimināllietā prokurors kopš februāra sākuma ir nolasījis aptuveni pusi savas debašu runas.

Advokāts domā, ka ir maz ticams, ka tiesa Lemberga krimināllietu varētu pabeigt skatīt šogad. Ļoti iespējams, ka tas notiks nākamgad.

LETA jau ziņoja, ka prokuratūra pieļauj, ka Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu pirmās instances tiesā varētu pabeigt skatīt šī gada beigās.

"Prokurora prognoze: ja nebūs atkal kaut kādas neparedzētas aizšķēršanās, tad uz šī gada beigām pirmajā instancē varētu būt finišs. Tā ir tāda optimistiskā prognoze, un tā ir tiesas kompetence, kas jāpratina un cik daudz jāpratina, tādēļ labāk neprognozēt neko. Gaidīsim, kā būs," marta vidū Latvijas Radio norādīja ģenerālprokurors Kalnmeiers.

Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!