Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padomes prasība par rektora Guntara Prāņa atcelšanu no amata ir prettiesiska – tā lēmusi JVLMA šķīrējtiesa, piektdien vēsta LTV "Dienas ziņas".

Jau ziņots, ka 11. martā JVLMA padome izteica neuzticību akadēmijas rektoram, aicinot viņu atkāpties no amata, un bija lemts 10. aprīlī sasaukt akadēmijas Senātu sēdi, kurā arī par to lemtu, bet tā nenotika.

Šķīrējtiesa lēmusi atzīt, ka padomes faktiskā rīcība, organizējot Augstskolu likuma 17. panta 9. daļā paredzēto padomes un JVLMA Senāta sēdi, lai izlemtu jautājumu par rektora atcelšanu no amata, ir prettiesiska, jo neatbilst Augstskolu likuma 17. panta 9. daļas prasībām par rektora atcelšanas no amata rosināšanu.

Padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons LTV norādīja, ka Prānis ar advokātu palīdzību pats ir vērsies šķīrējtiesā.

Padome trīs dienu laikā saņems arī rakstisku ziņojumu, tad to izvērtēs un ar atzinumu vērsīsies pie Senāta. Šķīrējtiesas lēmums nemainīs padomes nostāju, uzsver Tomsons.

Jaunākā akadēmijas sniegtā informācija liecina, ka līdz šim JVLMA ir saņemti 15 ziņojumi par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem. 

No tiem pieci ziņojumi ir pārbaudīti un saistībā ar tiem ir pieņemti lēmumi, kas darīti zināmi iesniedzējiem.

Pamatojoties uz iegūto informāciju un rektoram papildus iesniegtajiem pierādījumiem, divi darbinieki ir atstādināti no pienākumu pildīšanas. Vienam no viņiem arī ir uzteikts darbs, un viņa pēdējā darba diena JVLMA būs šī gada 18. aprīlis.

Kā vēstīts, Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

JVLMA rektors Guntars Prānis paziņojis, neplāno atkāpties no amata. Viņš uzskata, ka var būt daļa no efektīva situācijas risinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!