Foto: LETA
Saeimā pārstāvētās partijas gatavojas startēt vairākos desmitos pašvaldību, konkrētu skaitu partiju pārstāvji sola nosaukt pavasarī.

Partijās norādīja, ka pie deputātu kandidātu sarakstiem un partijas programmām vēl tiek strādāts. Priekšvēlēšanu laiks Latvijā sākās 2.februārī, bet pašvaldību vēlēšanas notiks 1.jūnijā.

Atbildīgais par Kurzemes vēlēšanu apgabalu Valērijs Agešins no "Saskaņas centra" (SC) sacīja, ka partija nevar nosaukt konkrētu pašvaldību skaitu, kurās startēs, tas varētu tapt zināms marta beigās.

Agešins atzina, ka Kurzemē mērķis ir iekļūt gan Liepājas, gan Ventspils domē, izrādot spēcīgu pretsparu tur pašlaik pie varas esošajiem. Abās pilsētās SC startēs ar 18 deputātu kandidātu plašu sarakstu. Rīgā SC startēs vienotā sarakstā ar partiju "Gods kalpot Rīgai".

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars informēja, ka reģionos "Vienotība" grasās startēt ne mazāk ka 60 pašvaldībās, bet konkrēts skaits būs zināms aprīļa sākumā. Līdz 15.martam "Vienotības" valde pieņem priekšlikumus no reģioniem par kandidātiem.

Nacionālās apvienības (NA) ģenerālsekretārs Gatis Sprūds pastāstīja, ka NA gatavojas startēt ar deputātu kandidātu sarakstu iespējami daudzās pašvaldībās. Atsevišķām pašvaldībām sarakstu līderi varētu tapt zināmi jau februārī, un tad līdz aprīlim būs zināmas pašvaldības, kurās NA cīnīsies par vietām.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) daudzviet startēs atsevišķos sarakstos kā Zaļā partija (LZP) un Latvijas Zemnieku savienība (LZS).

LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars teica, ka partija startēs 31 pašvaldībā, dažviet kopā ar LZS. Pašlaik notiek partijas reģionālo nodaļu līderu viedokļu apkopošana par to, kā LZP konkrētā pašvaldībā sadzīvo ar LZS. Par atsevišķu sarakstu skaidri ir zināms vien Rīgas domes vēlēšanām. Tavars paskaidroja, ka pašlaik LZP Rīgas sarakstam uzrunā cilvēkus. Uz Rīgas saraksta līdera vietu patlaban joprojām esot divi kandidāti – Raimonds Vējonis un Guntis Belēvičs, gatava arī lielākā daļa pārējā saraksta. Gan LZP programmu Rīgai, gan pilnu deputātu kandidātu sarakstu provizoriski varētu prezentēt februārī, minēja Tavars.

LZS gatavojas iesniegt sarakstus apmēram 60 pašvaldībām, bet arī vēl nav zināms, kurās LZS startēs atsevišķi un kurās kā ZZS. Savukārt LZS savu pirmo numuru Rīgā vēl neatklāj. Partijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis vien norādīja, ka konkurence pašlaik izvirzītajiem citu partiju pirmajiem numuriem būšot cienīga. Konkrēti vārdi un plāni taps zināmi līdz LZS kongresam, kas notiks martā.

Par spīti zemajam reitingam, Reformu partija (RP) paudusi stingru apņēmību cīnīties arī par vietām pašvaldībās. RP izpilddirektors Ivo Valdovskis informēja, ka kopumā partija gatavojas startēt aptuveni 30 pašvaldībās. Vēl nav skaidrības par visām pašvaldībām un sarakstu līderiem.

Partija ir izvēlējusies tā saucamos reģionālos līderus – Kurzemē tas būs Liepājas domnieks Jānis Vilnītis, Vidzemē un Pierīgā – Romualds Ražuks, Zemgalē – Edmunds Jurēvics, Latgalē – Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova. Konkrēti plāni par to, kurās pašvaldībās RP ies atsevišķi un kurās sadarbosies ar citiem, iezīmēsies martā.

"Latvijas faktu" partiju reitings par janvāri liecina, ka par "Saskaņas centru", ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, balsotu 25% vēlētāju, par "Vienotību" – 15,2%, par NA – 9,1%, ZZS – 8,5%, Reformu partiju – 2,5%. Vēlēšanās nepiedalītos 12,9, bet nezina un nav izlēmuši 25%.

2013.gada 1.jūnijā Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas. Pašvaldību vēlēšanas tiks sarīkotas 119 vēlēšanu apgabalos – deviņās republikas pilsētās un 110 novados.

Kandidātu sarakstu iesniegšana 2013.gada pašvaldību vēlēšanām plānota no 12. līdz 22.aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!