Foto: Publicitātes foto

Valdība otrdien atļāva Kultūras ministrijai slēgt 10,7 miljonu latu vērto līgumu ar pilnsabiedrību "Nacionālā būvkompāniju apvienība" (NBA) par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem. Pret šī līguma slēgšanu iepriekš asi iestājās Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna", pēc kuras domām, līguma slēgšana bez konkursa sludināšanas ir likuma pārkāpums.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas infrastruktūras objektu 1.kārtas būvdarbi izmaksās 10 768 991 latus. Kultūras ministrija uzsver, ka sarunu procedūras laikā ar NBA ir izdevies panākt ievērojamu ietaupījumu 1,45 miljonu latu apjomā, salīdzinot ar cenu, kas valstij būtu bijis jāmaksā, ja iepriekš izsludinātā atklātā konkursa rezultātā tiktu noslēgts iepirkuma līgums par 12,22 miljoniem latu.

Šāds risinājums ir tiesisks un nodrošinās ne tikai ievērojamu ietaupījumu, bet arī bibliotēkas būvniecības pabeigšanu likumā paredzētajos termiņos, uzsver KM.

Ministrija atgādina, ka 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, savukārt 2015.gadā Latvija būs ES prezidējošā valsts un bibliotēka būs šo pasākumu centrālā norises vieta.

Šo KM risinājumu par atbilstošāko ir atzinis arī būvuzraugs "Hill International" un LNB atbalsta biedrība, balstoties uz inženieretehnisko un juridisko analīzi. Ja nebūtu rasts šāds risinājums un tiktu izsludināts atkārtots konkurss, LNB infrastruktūras būvniecības termiņi tiktu ievērojami pagarināti. Vienlaikus būtu jāpagarina arī LNB ēkas būvdarbu līgums, jo bibliotēkas ēku nav iespējams pabeigt, kamēr nav veikta infrastruktūras izbūve. LNB ēkas būvdarbu un to uzraudzības pagarinājuma izmaksas mēnesī sasniegtu 260 000 latu. Vienlaikus valstij nāktos visu šo laiku vēl papildus maksāt arī par piecu esošo LNB ēku ekspluatāciju, skaidro KM.

Savukārt "Delna" norāda, ka lēmums bez konkursa uzticēt būvdarbus pašreizējam ēkas būvniekam, no tiesiskā viedokļa ir būtisks Publisko iepirkumu likuma un tā pamatā esošās ES direktīvas pārkāpums.

"Publisko iepirkumu likums paredz iespēju uzticēt jau iepriekš nolīgtam būvdarbu veicējam papildus darbus bez atklāta konkursa vai citas uz godīgu konkurenci balstītas iepirkuma procedūras. Tomēr šādā gadījumā ir jākonstatē vairāki svarīgi nosacījumi, kas minēti likuma 63.pantā un tie jāinterpretē šauri. Gaismas pils infrastruktūras sadaļas sakarā nozīmīgākais nosacījums "neparedzamu apstākļu" iestāšanās," norāda "Delna", pēc kuras domām LNB projekta infrastruktūras sadaļas gadījumā šādi "neparedzēti apstākļi" neesot saskatāmi. 

"Delna" arī pieļāva iespēju vērsties Eiropas Komisijā.

Jau ziņots, ka LNB infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu iepirkuma konkurss tika izsludināts divas reizes, un tika saņemtas trīs sūdzības. Sākotnēji LNB infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu konkursā par uzvarētāju tika pasludināta AS "LX Grupa", kuras piedāvātā līgumcena bija 6 743 928 lati. Taču uzņēmums saistībā ar neatbilstību iepirkuma nosacījumiem vēlāk no konkursa tika izslēgts. Nākamo it kā saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu iesniedza kompānija "Merks", kas pārsniedz to summu, kuru var atļauties veltīt LNB infrastruktūras iepirkumam.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēku būvē "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību paredzēts pabeigt 2013.gada maijā. 2013.gadā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām esošajām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada janvārī jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!