Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) ir atsaukusies Baltijas valstu un Polijas aicinājumam finansiāli atbalstīt un uzņemties pasākumu koordinēšanu, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra ienākšanu un izplatīšanos dalībvalstīs, intervijā Latvijas Radio otrdien sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veterinārās uzraudzības departamenta direktors Edvīns Oļševskis.

Oļševskis radio stāstīja, ka Āfrikas cūku mēris izplatās ar ātrumu 40 kilometri gadā. Šobrīd šī lipīgā slimība ir pietuvojusies Eiropas robežai, jo saslimšana atklāta Baltkrievijā un Krievijas Pleskavas apgabalā. "Šajā brīdī mēs runājam par nopietnu apdraudējumu," radio atzina Oļševskis. PVD gādā, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra ienākšanu Latvijā, tāpēc ir lūgta arī EK palīdzība.

Oļševskis radio norādīja, ka ir pastiprināta kontrole uz Baltkrievijas un Krievijas robežas. PVD bažījas arī par produktu nelegālu ievešanu, kas ir pats galvenais risks. Tāpēc pašlaik uz robežas tiek pārbaudīta visu pasažieru bagāža, normālos apstākļos bagāžu pārbauda izlases kārtībā. Triju nedēļu laikā uz Baltkrievijas robežas jau ir izņemti apmēram 280 kilogrami produktu, lielākoties gaļas.

Plānots, ka EK uzņemsies atbalstīt pasākumus, kas saistīti ar robežkontroli, laboratoriskajiem izmeklējumiem, kā arī iedzīvotāju informēšanu. Šo pasākumu finansējums pagaidām nav zināms, jo valstīm līdz 31.jūlijam jāiesniedz EK programma ar aprēķiniem par paveikto un vēl darāmo.

Oļševskis radio sacīja, ka EK par iespējamo finansējuma piešķiršanu varētu balsot septembrī.

Jau vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris jūnijā tika konstatēts Baltkrievijā - Grodņas un Vitebskas apgabalos, bet pērn - arī vairākos Krievijas reģionos, tāpēc PVD jau vairāk nekā gadu visiem cūku transportēšanas līdzekļiem, kas atgriežas no Krievijas, veic tīrības un dezinfekcijas kvalitātes pārbaudi.

Tagad šādas pārbaudes un papildus dezinfekcija tiek veikta dzīvnieku un dzīvnieku barības transporta līdzekļiem, kas atgriežas gan no Krievijas, gan no Baltkrievijas.

PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem.

Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!