Foto: DELFI

Izdienas pensiju vecuma palielināšana, neceļot iekšlietu struktūru un ieslodzījumu vietu darbinieku algas, būtu tiesiskās paļāvības principa pārkāpums un būtu pielīdzināma savulaik valdības antikonstitucionālajam lēmumam samazināt pensijas, uzskata Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA).

Arodbiedrības satraukumu raisīja Labklājības ministrijas (LM) izstrādāta koncepcija par izdienas pensiju piešķiršanu, kurā LM konstatējusi vairākas nepilnības esošajā izdienas pensiju sistēmā un pieļauj izdienas pensijas vecuma palielināšanu.

LIDA paziņojumā medijiem norāda, ka "ne jau cilvēki, kas atrodas dienestā, ir vainīgi pie tā, ka valsts ilgstoši radīja nepilnības esošajā izdienas pensiju sistēmā", tāpēc atbildība jāuzņemas valstij par nespēju sakārtot normatīvo bāzi tā, lai neciestu valsts dienestā esošie darbinieki.

Arodbiedrība uzskata, LM iecere celt izdienas pensijas vecumu ir bieds dienestā esošajiem un iemesls šo dienestu pamest. "Zemais atalgojums, kadru trūkums, biežā kadru mainība, tehniskā aprīkojuma trūkums un daudzi citi faktori veicina darbiniekos depresiju, apātiju pret dienestu, dažādas saslimšanas un pat priekšlaicīgu nāvi. Daudzi darbinieki zemo atalgojumu dēļ, nespējot izturēt smagu darba slodzi, stresu un turpmāko depresiju, ir spiesti priekšlaicīgi pamest dienestu," klāsta LIDA.

Savukārt biežā kadru mainība no valsts budžeta prasa papildus līdzekļus jaunu darbinieku apmācībai, jaunu formas tērpu šūšanai un izsniegšanai, neapmācīti un nepieredzējušie darbinieki rada papildus slodzi jau pieredzējušiem darbiniekiem, skaidro arodbiedrība. Rezultātā zaudējumi valstij ir lielāki par tiem, ko grasās valsts ietaupīt ar koncepciju "Par izdienas pensiju piešķiršanu", uzskata LIDA.

LIDA uzskata, ka izmaiņas esošajā izdienas pensiju sistēmā ir pieļaujamas tikai tad, ja tiek būtiski paaugstinātas darba algas iekšlietu struktūrās, Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem, uzlabotas un pilnveidotas sociālas garantijas.

"Nav pieļaujams, ka darbinieki, stājoties dienestā un zinot, ka sasniedzot noteiktu vecumu un pēc attiecīga izdienas laika varēs doties izdienas pensijā, pēkšņi tiek pievilti ar likumu grozījumiem, pasliktinot darbinieku sociālo stāvokli. Mēģinājums celt izdienas pensijas vecumu, neievērojot tiesiskās paļāvības principu ir identisks kādreizējam lēmumam samazināt pensijas. Ja valsts nespēj ilgstoši plānot budžetu, izstrādāt pasākumu plānu normatīvo aktu savlaicīgām izmaiņām, valstij jāuzņemas atbildība, lai neciestu darbinieki, konkrēts cilvēks," teikts arodbiedrības paziņojumā.

Jau ziņots, ka LM pabeigusi darbu pie koncepcijas "Par izdienas pensiju piešķiršanu", kurā tomēr nav atteikusies no gada sākumā izteiktā priekšlikuma pakāpeniski paaugstināt izdienas pensijas pieprasīšanas vecumu, bet vienlaikus piedāvā paplašināt izdienas pensiju saņēmēju loku. LM konstatējusi vairākas nepilnības esošajā izdienas pensiju sistēmā, tai skaitā  nepamatoti zemu pensijas pieprasīšanas vecumu - no 38 līdz 55 gadiem, kas palicis nemainīgs kopš deviņdesmito gadu beigām.

Priekšlikumus izdienas pensiju sistēmas pilnveidošanai LM bija sagatavojusi jau janvārī, tomēr to virzīšana izskatīšanai valdībā tika atcelta, jo LM radās nepieciešamība pēc papildu diskusijām ar atbildīgajām institūcijām. Priekšlikumi izraisīja plašas diskusijas un neapmierinātību no atsevišķu iesaistīto organizāciju un institūciju puses, tostarp iekšlietu, kultūras un izglītības nozares darbiniekiem. Tika solītas arī protesta akcijas.

Lai realizētu kvalitatīvu diskusiju, koncepcijas izstrāde tika pagarināta līdz 1.oktobrim.

Šobrīd izdienas pensiju ir tiesības saņemt transporta darbiniekiem (aviācijas, dzelzceļa, sabiedriskā transporta, jūras un upju transporta), radošajiem darbiniekiem (cirka, operas, baleta un citiem māksliniekiem), tiesnešiem, prokuroriem, diplomātiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, kā arī valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!