Foto: LETA

Jūrmalas uzņēmēju biedrība šodien iesniegs Jūrmalas domes priekšsēdētājam Gatim Truksnim (ZZS) plānu, kā Jūrmalas dome varētu iegādāties Ķemeru sanatoriju par 2,8 miljoniem latu, nevis 4,6 miljoniem latu, kā tika plānots iepriekš.

Biedrības vadītājs Māris Dzenītis biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka plāns paredz Jūrmalas domes piedalīšanos novembrī paredzētajā atkārtotajā sanatorijas izsolē ar lejupejošu soli, kurā sanatorijas cena varētu no sākumcenas - 3,9 miljoniem latu - noslīdēt līdz 2,8 miljoniem latu, kas ir esošo nodrošināto un nenodrošināto sanatorijas kreditoru kopējā prasījumu summa.

"SIA "Ominasis Latvia" maksātnespējas administrators Ainars Kreics ir publiski paziņojis, ka nodrošinātie kreditori, visticamāk, sanatoriju par izsoles sākumcenu neiegādāsies, tātad notiks atkārtota izsole. Tā ir ar lejupejošu soli, tāpēc pašvaldība varētu nosolīt objektu par 2,8 miljoniem latu, lai apmierinātu visus kreditoru prasījumus," skaidroja Dzenītis.

Viņš piebilda, ka Jūrmalas pašvaldības budžets šogad par 6% pārsniedz iepriekš plānoto, tāpēc pašvaldība 2,8 miljonus latu varētu atrast budžetā un nauda nebūtu jālūdz Finanšu ministrijai, kura domei izvirza prasības, kas nav īsti pašvaldības kompetencē, piemēram, ķīlu noņemšana un tiesiskais regulējums.

"Tālākais biedrības plāns paredz starptautisku konkursu izsludināšanu, lai sanatorijai varētu piesaistīt vispirms jau starptautiskus konsultantus, kuri savukārt palīdzētu piesaistīt kūrortviesnīcu operatoru un investoru ar starptautisku pieredzi šajā biznesā. Plāns neparedz sanatorijas pārdošanu kādam citam investoram, pašvaldība kopā ar investoru to varētu apsaimniekot uz publiskās un privātās partnerības principu pamata," sacīja Dzenītis.

SIA "Ominasis Latvia" maksātnespējas administrators Ainars Kreics biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka uzņēmēju biedrības plāns, kā pašvaldība varētu iegādāties Ķemeru sanatoriju par 2,8 miljoniem latu, neizklausās pārāk reāls.

"Administratora rīcību nosaka likums, un viņš nevar rīkoties pretēji likumam. Vispirms tiek rīkota izsole ar augšupejošu soli, bet, ja tā ir neveiksmīga, tad tiek rīkota otra izsole ar lejupejošu soli no pirmās izsoles sākumcenas jeb 3,9 miljoniem latu. Turklāt pašvaldībai šajās izsolēs nav nekādu pirmpirkuma tiesību. Protams, pašvaldība sanatoriju var iegādāties arī pirms otrās izsoles, bet tikai par 3,9 miljoniem latu plus pievienotās vērtības nodoklis, to nosaka likums," skaidroja Kreics.

Viņš piebilda, ka izsolē ar lejupejošo soli cena var samazināties līdz 2,8 miljoniem latu, bet tikpat labi tā tik zemu var arī nenokrist.

Kā ziņots, 24.septembrī paredzētā Ķemeru sanatorijas izsole nenotika, jo uz to nebija ieradies neviens pretendents. Sanatorijas un citu maksātnespējīgās "Ominasis Latvia" nekustamo īpašumu un kustamās mantas novērtējums un izsoles sākumcena bija noteikta 3,9 miljoni latu.

Pirms tam, jūlijā, "Ominasis Latvia" kreditoru sapulce vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei vai pašvaldības dibinātam uzņēmumam par 4,6 miljoniem latu. Jūrmalas dome vēlējās sanatorijas iegādei finansējumu aizņemties no Valsts kases, taču Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome prasīja pašvaldībai izpildīt virkni priekšnosacījumu, kas netika izdarīts. Pēc tam administrators izsludināja īpašumu izsoli.

Pēc nenotikušās izsoles Kreics atzina, ka viņš tagad diviem "Ominasis" nodrošinātajiem kreditoriem - Privatizācijas aģentūrai un arhitektu birojam "Arhiidea" - nosūtīs piedāvājumu iegādāties īpašumu par izsoles sākumcenu. Atbilde tiem jāsniedz divu nedēļu laikā. Ja nodrošinātie kreditori nevēlēsies sanatoriju pirkt, administrators izsludinās otro izsoli, kurā sākumcena būs tāda pati, tikai solīšana notiks ar lejupejošu soli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!