Foto: LETA

Ķemeru sanatorijas izsoles rīkošana turpinās vēsturiskās būves agoniju, uzskata Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS), vienlaikus uzsverot, ka pašvaldība pagaidām negrasās atkāpties no ieceres saimniekot šajā objektā.

"Ķemeru sanatorija faktiski jau bija izglābta - domes lēmumi bija pieņemti un finanšu situācija ļāva Jūrmalas domei sanatoriju iegādāties. Bija palicis pats mazumiņš. Esmu šokā par to, kas notiek valstī un ka kādu lietu tā var sabojāt. Latviešu valodā nav tādu vārdu, kā to apzīmēt," izteicies Truksnis.

Jūrmalas mērs uzsvēra, ka izsole nozīmē zaudēt laiku. "Šoziem netiks nodrošināta Ķemeru sanatorijas apsaimniekošana un saglabāšana, un Ķemeru agonija turpināsies. Pat ja kāds pieteiksies izsolei, pašvaldības rīcībā nav informācijas ne par vienu investoru, kas būtu ieinteresēts ieguldīt Ķemeru sanatorijas ilgtermiņa attīstībā."

Finanšu ministrijas (FM) izvirzītie nosacījumi Jūrmalas domei, lai saņemtu aizņēmumu Ķemeru sanatorijas iegādei, praktiski nav izpildāmi, uzskata pērn par maksātnespējīgu atzītās SIA "Ominasis Latvija" administrators Ainars Kreics. Tāpēc viņš nolēmis nepārdot sanatoriju pašvaldībai, bet gan rīkot izsoli.

Kreics uzsver, ka, cenšoties nepieļaut "Ominasis Latvia" mantas stāvokļa pasliktināšanos, un Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes izvirzīto priekšnosacījumu dēļ SIA "Ominasis Latvia" administrators rīkos izsoli.

Truksnis norādīja, ka, pieņemot lēmumu par Ķemeru izsoli, administrators ir apliecinājis domes iepriekš pausto, ka Finanšu ministrijas izvirzītie "mājasdarbi" pašvaldībai nav izpildāmi. Jūrmalas mērs pauda nožēlu par šādu notikumu gaitu, kas liecina par bezatbildību un nevēlēšanos pieņemt atbildīgus lēmumus, lai situāciju sakārtotu un nodrošinātu saimnieku, kas par Ķemeru sanatoriju patiešām rūpētos.

"Nav izmantota unikāla iespēja atrisināt haotisku situāciju un novērst neauglīgu saimniekošanu," uzskata Jūrmalas mērs. Viņš norādīja, ka valsts iepriekš ir spējusi pieņemt lēmumus par tādiem jautājumiem kā "Parex" banka, "Krājbanka", "Liepājas metalurgs" - kaut arī tie bijuši novēloti, ne vienmēr perfekti un dažkārt nemākulīgi, tie vismaz kaut cik pieņemti valsts interesēs, taču rīcība ar Ķemeru sanatoriju Truksni šokējusi.

Pašvaldība iecerējusi pārrunāt turpmāko iespējamo notikumu gaitu ar administratoru, cerot uz kādām izmaiņām, jo arī administratora interesēs ir pēc iespējas ātrāk atrast investoru, lai novērtu iespējamo situācijas pasliktināšanos un īpašuma vērtības krišanos.

Jūrmalas mērs uzsvēra, ka Ķemeru iegūšana pašvaldības īpašumā nav pašmērķis - domes interesēs ir šim īpašumam atrast atbildīgu saimnieku, kas rūpētos par tā ilgtermiņa attīstību, tāpēc Jūrmalas pilsētas dome iepriekš arī vērsusies pie valsts ar aicinājumu pārņemt šo nozīmīgo objektu.

"Jūrmalas dome nelūdz žēlastības dāvanas - tās finanšu situācija ļauj ņemt aizdevumu Ķemeru iegādei, un šīs saistības veidotu budžeta deficītu tikai 0,5% apmērā. Kreditoru padomē tas viss tika izrunāts, iesniedzām tāmi par uzturēšanas izdevumiem 230 000 latu apjomā, ko bijām gatavi segt, bet es vēl nebiju aizbraucis no Rīgas līdz Jūrmalai, kad mājaslapā jau tika publicēti "mājasdarbi", kas pašvaldībai nav izpildāmi," uzsvēra Truksnis.

Kreics uzsver, ka, cenšoties nepieļaut "Ominasis Latvia" mantas stāvokļa pasliktināšanos un Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes izvirzīto priekšnosacījumu dēļ SIA "Ominasis Latvia" administrators rīkos izsoli.

Kreics norāda, ka FM norādītās informācijas pieprasīšana liedz administratoram realizēt Jūrmalas pilsētas domei "Ominasis Latvia" mantu un nodrošināt likumīgu un efektīvu maksātnespējas procesa gaitu.

Kā viens no izvirzītiem priekšnoteikumiem paredz Ķemeru sanatorijas ēkas atbrīvošanu no esošajiem apgrūtinājumiem, taču izvirzītais priekšlikums nav Jūrmalas pilsētas domes kompetencē un Jūrmalas pilsētas dome to nemaz nevar izpildīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!