Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir dzirdējis baumas, ka premjeram Valdim Dombrovskim (V) varētu būt nodoms prasīt viņa demisiju, taču ar valdības vadītāju viņam sarunas par šo jautājumu nav bijušas.

Ministrs atzina, ka baumas ir dzirdējis no medijiem, bet attiecīgas sarunas ar Ministru prezidentu, kurā viņš izteiktu savas pretenzijas vai izskaidrotu nostāju, neesot bijušas. "Ja ir kādas pretenzijas par mani vai manu darba stilu, tad es domāju, ka būtu tikai normāli, ja man par to paziņotu un ar mani notiktu sarunas, bet nevienas sarunas par to man nav bijis," uzsvēra Vjačeslavs Dombrovskis, norādot, ka komunikācija notiekot caur medijiem. Vaicāts par to, vai šādām baumām varētu būt pamats, politiķis sacīja, ka tik nopietniem pieļāvumiem, visticamāk, ir kāds iemesls.

"Premjers ir Ministru kabineta vadītājs, ja viņš ar mani runāt par šo nevēlas, bet, tā teikt, komunicē caur medijiem vai medijos izskan šāda informācija, tad es nezinu, kāda varētu būt tā pievienotā vērtība, ja es pats sākšu uzdot jautājumus," izteicās izglītības ministrs, taujāts, vai neplāno ierosināt sarunu ar premjeru, lai situācijā viestu skaidrību.

Lai arī premjers pēdējā laikā ir kritiski izteicies gan par ministru, gan arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbu, pats izglītības ministrs uzskata, ka labi dara savu darbu un viņam ir konkrēti panākumi un rezultāti. "Neskatoties uz to, ka savā krēslā esmu pabijis nedaudz vairāk nekā 100 dienas, man ir padarīti darbi, ko parādīt," uzskata Vjačeslavs Dombrovskis.

Pie paveiktā viņš minēja finansējuma panākšanu bezmaksas mācību līdzekļiem, valdības iepriekš dotā solījuma attiecībā uz pedagogu algām izpildi, proti, arī pedagogi ar 3.kvalitātes pakāpi saņem piemaksu pie algas. Tāpat arī atrisinājuši situāciju ar budžetā iztrūkstošajiem miljoniem pedagogu algām un nodrošinājuši lielākas algas pedagogiem, kas strādā mazajās lauku skolās un ar bērniem ar īpašām vajadzībām. "Lai arī budžeta process nav bijis tik patīkams, bet pēc manas rīcības premjers un Finanšu ministrija publiski apsolīja pedagogiem zemākās algas pamatlikmes palielināšanu no 280 uz 295 latiem no nākamā gada 1.septembra," uzsvēra ministrs.

Vjačeslavs Dombrovskis gan atzina, ka ne viss ministrijā ir perfekti un ne vienmēr dokumenti Ministru kabinetā iesniegti savlaicīgi un varbūt ir pretenzijas par kādu noformējumu. Pēc ministra domām, šī nozare ir smaga, jo tā ietver gan vispārējo, profesionālo, augstāko izglītību, gan zinātni, sportu, gan arī valodas politiku. Viņš arī atgādināja, ka strādā nozarēs, kur krīzes laikā finansējums ticis samazināts visvairāk - par aptuveni 50%.

Izglītības ministrs arī akcentēja, ka, stājoties amatā, sarunās ar premjeru kā prioritāri risināmie jautājumi tika minēti pedagogu algas un akreditācijas nodrošināšana augstākajā izglītībā, lai studenti varētu saņemt valsts atzītus diplomus, kas, viņaprāt, ir paveikts. "Mums bija sarunas par budžeta procesu, kur, protams, bija domstarpības - es gribu lielāku finansējumu pedagogu algām, bet premjeram bija cits viedoklis," sacīja ministrs.

Taujāts par runām, ka Reformu partiju valdībā varētu aizstāt ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), Vjačeslavs Dombrovskis sacīja: "Visu laiku esmu dzirdējis informāciju par to, ka "Vienotība" ļoti vēlas izmest Reformu partiju no valdības un aizstāt ar ZZS. Kā saka, nav dūmu bez uguns, kaut kāds pamats, visticamāk, runām ir."

Ministru prezidents šīs nedēļas sākumā izdeva rezolūciju, kurā uzdod izglītības ministram sniegt paskaidrojumus par IZM noslēgtajiem reklāmas līgumiem par sava darba popularizēšanu vairākos masu medijos. Vjačeslavs Dombrovskis sacīja, ka paskaidrojums tiek vēl gatavots un tuvākajā laikā to iesniegs premjeram. Viņš gan akcentēja, ka tā nav bijusi reklāmu pirkšana, kā tas izskanējis. "Mums ir tikai informatīvās kampaņas - tādas pašas kā par eiro ieviešanu, tikai daudz, daudz lētākas," izteicās ministrs.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, atsevišķi Reformu partijas (RP) politiķi satraucas, ka RP drīzumā varētu tikt izstumta no valdības, lai izveidotu jaunu Ministru kabinetu, kurā "Vienotība" un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK kā trešo lielo partneri piesaistītu ZZS. Tieši ar šādām iecerēm tiek skaidrota premjera Valda Dombrovska (V) netipiski asā kritika pret tikai pāris mēnešus izglītības ministra krēslā sēdošo Vjačeslavu Dombrovski (RP).

ZZS līderis Augusts Brigmanis ir izteicies, ka valdošās koalīcijas politiķi kuluāros zondējot ZZS gatavību veidot jaunu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!