Foto: LETA

No "Vienotības" saraksta 12.Saeimas vēlēšanās būtu jākandidē "Vienotības" biedriem un tikai īpašos gadījumos pieļaujami atsevišķi izņēmumi, aģentūrai LETA sacīja "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Viņš norādīja, ka negribētu komentēt jautājumu, vai Reformu partijas (RP) biedriem būtu jāiestājas "Vienotībā", lai kandidētu parlamenta vēlēšanās no "Vienotības" saraksta. Tomēr viņš piebilda, ka tas ir ļoti normāli, ja partijas sarakstu veido tās biedri.

Iepriekš "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa norādīja, ka no "Vienotības" saraksta varēs kandidēt tie RP biedri, kas kļūs par "Vienotības" biedriem. No RP gan oficiāli, gan neoficiāli izskanēja citāda interpretācija par abu politisko spēku panākto vienošanos, un RP cer, ka līdz 18.janvārim gatavojamā abu partiju sadarbības "ceļa karte" paredzēs, ka "Vienotības" sarakstā varēs kandidēt arī RP biedri.

Taujāts par "ceļa kartes" aprisēm, Kampars norādīja, ka 11.janvārī ir gaidāma RP domes sēde, kurā šai partijai būs jālemj par savu nākotni un "ceļa kartes" veidošanu. Savukārt 18.janvārī par "ceļa karti" spriedīs "Vienotības" kongresā.

Pastāv iespēja, piemēram, lemt par partijas pārveidošanu par biedrību, taču tas ir pašas RP ziņā, norādīja "Vienotības" ģenerālsekretārs. Viņš neizslēdza iespēju, ka ar vienotu sarakstu var notikt startēšana maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Tas nozīmētu, ka "Vienotības" sarakstam RP varētu deleģēt savus pārstāvjus. Taujāts par to, kā šajā gadījumā būs ar iepriekš minēto biedru statusu, ģenerālsekretārs norādīja, ka mēdz gan būt arī izņēmumi, kad ir noteikts pārejas periods, pēc kura kandidātam jākļūst par partijas biedru. Jautājums par iespējamo kopējo startu EP vēlēšanās gan vēl būs jārisina sarunās, pauda Kampars.

Viņš norādīja, ka nevar komentēt to, vai "Vienotība" savās rindās uzņems visus RP biedrus, kas vēlēsies iestāties. Jāņem vērā, ka katrs iesniegums būs individuāls, piebilda politiķis.

Kā ziņots, partijas "Vienotība" un RP līderi ir vienojušies par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās, decembrī žurnālistiem paziņoja abu politisko spēku līderi. "12.Saeimas vēlēšanās startēs saraksts "Vienotība", kurā būs cilvēki no "Vienotības'' un kurā būs cilvēki no RP, kas iestāsies "Vienotībā"," pauda Saeimas priekšsēdētāja Āboltiņa (V).

Izskanējis, ka RP citādāk traktē panākto vienošanos. Politiskajā spēkā pastāvot uzskats, ka saskaņā ar vienošanos jābūt iespējai kandidēt 12.Saeimas vēlēšanās no "Vienotības" saraksta arī tad, ja RP biedrs nolems neiestāties "Vienotībā". Šis jautājums varētu tikt risināts, veidojot abu partiju turpmākās sadarbības "ceļa karti".

Abas partijas konceptuāli vienojušās koordinēt rīcību arī vēl 11.Saeimas darbības laikā - tās darbosies kā divas atšķirīgas frakcijas, taču koordinēs savu rīcību, tostarp virzot Ministru prezidenta amata kandidātu, skaidroja Āboltiņa.

Līdz 18.janvārim, kad notiks "Vienotības" kongress, tiks izstrādāta "ceļa karte", kādā veidā notiks tālākā tuvināšanās. Pašlaik jau panākta vienošanās, ka 12.Saeimas vēlēšanās startēs politiķi no abiem politiskajiem spēkiem.

"Tā nav partiju apvienošanās, tā ir labējo politiķu tuvināšanās," izteicās Āboltiņa. "Vienotības" valde jau apstiprinājusi iniciatīvu par labējo politiķu tuvināšanos, jo "sašķelta politika nodara Latvijai kaitējumu", piebilda Saeimas priekšsēdētāja.

"Vienotībai" Saeimā ir 20 deputāti, savukārt RP - 14 mandāti. Partiju reitingos "Vienotība" ieņem otro vietu aiz "Saskaņas centra", bet RP iekļūšanu nākamajā Saeimā prognozē tikai retais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!