Šoreiz vēlos pastāstīt par Somu armijas it kā neredzamo dzīvi, kurā ieskatu guvu Haminas rezerves virsnieku skolas (RUK) izlaiduma laikā.

Neskatoties uz to, ka izlaidums ir krāšņs notikums, kupli apmeklēts, tas tomēr tikpat kā nekur publiski netika atspoguļots. Ne presē, ne nacionālajos ziņu kanālos.

Somijas armija publiski tiek pieminēta maz, un arī tad, to īpaši neizceļot.

Par spīti tam, joprojām ir liels skaits to, kuri vēlas skoloties RUK. Šoreiz obligātā dienesta instruktoru skolu absolvēja 708 rezeves virsnieki. Izlaidumi notiek vismaz divas reizes gadā.

Izlaidumam ir it kā divas daļas - "Rožu kaujas" dienas un oficiālā svinīgā izlaiduma diena, kas notiek apmēram pēc trim nedēļām.

Viens no iemesliem, kāpēc Somijas armija it kā ir "neredzama", ir miera līguma noteikumi pēc Somu un Staļiņiskās Krievijas kara (1939-1945).

Staļina, Hruščova un pat Brežņeva laikā somi apdomāja ik soli, lai nekaitinātu "Lielo kaimiņu".

Taču ir rasts cits armijas propogandas veids, kā armijai piesaistīt Somijas patriotus. Somu puišiem ir iespēja dienēt no 18 līdz 27 gadu vecumam, sākot no deviņiem līdz 12 mēnešiem. Lai pabeigtu RUK, jānodienē 12 mēneši.

Kāpēc somiem vispār vajadzīgi rezerves virsnieki? Valstij tas izmaksā ļoti dārgi. Taču tas nodrošina to, ka ārkāras situācijā somi var izveidot armiju no 350 līdz 500 tūkstoš vīriem.

Virsnieku skolas apmāca virsniekus, kuri spēj komandēt rotu un bataljonu līmenī. Mūsdienu kara taktikām ir nepieciešams ļoti daudz mazu vienību, kuras šie virsnieki, vajadzības gadījumā, spēs komandēt. Virsnieki tiek apmācīti rīkoties pilnīgi autonomi, pārvietoties gan kājām, gan divriteņiem, gan kvadracikliem, smagajām auto mašīnām, slēpēm un bruņu tehniku.

Somu armijai ir liels valsts un arī sabiedrības atbalsts. Puišus ēdina četras reizes dienā pēc zviedru galda tipa. Viņi mitinās istabiņās kopā ar vēl deviņiem līdz 14 cilvēkiem. Katram dienējošajam ir drēbju skapis, naktsskapītis ar lampiņu. Visas tualetes ir aprīkotas ar bide. Tāpat ir dušas un individuālie skapīši veļas žāvētavās.

Izlaidumā tika pasniegti uzvaras kausi, medaļas un naudas prēmijas par visdažādākiem saniegumiem. Galvenā balva - RUK skolas goda zobens. Uzvarētāja vārds tiek iemūžināts RUK muzeja goda plāksnē.

Katrs skolas beidzējs saņem arī grāmatu, kurā apkopotas visu kursa dalībnieku fotogrāfijas un armijas dzīves fotomirkļi. Ikviens kursants saņēm arī krūšu nozīmi.

Turklāt beidzējiem par godu tiek rīkota "Rožu kaujas" dienu lielā balle un nakts salūts. Kavalieri savas dāmas uz deju zāli ved pa sarkano paklāju, kas romantiski izgaismots ar degošām lāpām. Notikums funkcionē kā tradicionālo ģimeņu propaganda.

Taču arī "netradicionālas" pāru attiecības Somijā netiek apspriestas un peltas. Somi tiecas pēc miera. Gan attiecībās ar kaimiņvalstīm, gan reliģijā, gan arī cilvēku atšķirīgajos uzskatos.

Somu galvenais mērķis ir drošība, brīvība, cilvēcība un miers. Šāda cilvēciska propaganda, kā izrādās, ir daudz, daudz iedarbīgāka par jebkuru neiecietības un vardarbības propogandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!