Foto: DELFI Aculiecinieks

Ceturtdien pie Izglītības un zinātnes ministrijas Rīgā no plkst.12.30 līdz 13.30 notiek pikets krievu skolu atbalstam. Tiešraidi no piketa var vērot portālā "Delfi".

Uz piketu bija ieradušies vairāki desmiti cilvēku, starp kuriem ir arī bijušie Saeimas deputāti Valērijs Kravcovs un Jakobs Pliners, kā arī Antifašistiskās komitejas vadītājs Josifs Korens.

Ruporā tika skandēts - "Naša zemļa, naši školi!" un sanākušie to atkārtoja, novēroja portāls "Delfi".

Izglītības ministre Ina Druviete (V) nosvērtā tonī piketētājiem paskaidroja, ka Latvijā arī turpmāk tiks īstenota mācību priekšmetu apguve dzimtajā valodā mazākumtautībām. Mazākumtautību skolas arī tiks saglabātas. Tikmēr no pūļa nepārtraukti izskan apvainojumi, īpaši skaļš ir biedrības "Dzimtā valoda" pārstāvis jurists Illarions Girss.

Piketa norises vietā bija vērojams, ka policija rūpīgi raugās, lai starp piketētājiem un pretēja viedokļa paudējiem nenotiktu sadursmes. Policisti arī laipni palūdza aiziet kādu kundzi, kura mēģināja iesaistīties diskusijās ar piketa avangardā stāvošajiem ļaudīm, kas bija tērpušies Latvijas Nepilsoņu kongresa kreklos.

Pēc policista aizrādījuma apklusa arī kāds kungs, kurš piketētāju izkliegtajiem saukļiem mēģināja atbildēt, latviešu valodā saucot pretī: "Nē, šī zeme nav jūsu! Nekad!"

Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs uzsvēris, ka piketa rīkotāji vēlas no ministrijas sagaidīt "mājienu, ka ir iespējams vienoties par ilglaicīgām garantijām mazākumtautību skolām". "Tas būtu risinājums, lai neturpinātu protestus un nāktu pie abām pusēm pieņemama kopsaucēja," teica Mitrofanovs.

Viņaprāt, būtu jāsāk sarunas par speciālu mazākumtautību izglītības likumu, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Laimdotas Straujumas (V) valdības koalīcijas sadarbības līgums paredz, ka no 2018.gada 1.septembra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā valsts un pašvaldību mazākumtautību izglītības iestādēs visas izglītības programmas sāks apgūt valsts valodā, izņemot svešvalodas un tās, kuras nepieciešamas mazākumtautības valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei.

Pēc piketa organizatoru domām, Straujumas valdības iecerei būs negatīva ietekme uz krievu kopienas dzīves kvalitāti Latvijā, kā arī tā varētu veicināt jauniešu izceļošanu uz citām valstīm.

4.februārī iepretī Ministru kabinetam, jau bija pulcējušies aptuveni 100 piketētāju, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!