Foto: LETA

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jaunajā parlamenta sasaukumā vēlētos uzņemties Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Pēc trīspusējās koalīcijas partneru tikšanās "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka nacionālā apvienība pieteica savu interesi par Saeimas priekšsēdētāja amatu. Savukārt "Vienotība" uzskata, ka parlaments jāvada pieredzējušam cilvēkam, ņemot vērā Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Āboltiņa pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja, ka šajā amatā jābūt cilvēkam, kuram ir parlamenta vadīšanas pieredze. Līdz ar to, iespējams, par Saeimas priekšsēdētāju varētu kļūt Gundars Daudze (ZZS), kurš ieņēma šo amatu 9.Saeimas laikā.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, taujāts par iespējamo kandidātu šim amatam, norādīja, ka pašlaik netiek runāts par uzvārdiem. Viņš uzsvēra, ka vispirms jātiek skaidrībā par atbildības sfēru sadalījumu, un tad varēs nosaukt savus kandidātus šiem amatiem.

Pašlaik ir diskusiju process un izskan dažādas versijas, akcentēja Dzintars.

Pašlaik nacionālo apvienību parlamenta Prezidijā pārstāv Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs. Viņš jau iepriekš sociālajā vietnē "Twitter" pauda, ka "arī politiķiem vajadzīga zināma amatu rotācija", tāpēc viņš nolēmis uz amatu Prezidijā 12.Saeimā nekandidēt.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā koalīcijas partijas vienojušās, ka "Vienotībai" jaunajā valdībā varētu būt sešas atbildības jomas, ZZZ - piecas, bet nacionālajai apvienībai - četras. Starp šīm atbildības jomām ir ministriju vadīšana, kā arī premjera un Saeimas priekšsēdētāja amats.

Līdz šim neviena no partijām oficiāli neizteica vēlmi virzīt savu kandidātu Saeimas priekšsēdētāja amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!