Foto: LETA

Latvija un Lietuva dalībai Baltijas valstu mīnu kuģu eskadrā (BALTRON) šogad deleģēs pa vienam kuģim, informē Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS).

Savukārt mācību vai operāciju laikā pēc nepieciešamības tiks piesaistīti arī papildus mīnu kuģi.

Jau vēstīja, ka Latvijas Jūras spēku flotile pārņēmusi Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras vadību. Savukārt Igaunija paziņojusi par izstāšanos no projekta. Igaunija sadarbību ar abām Baltijas valstīm turpinās NATO 1.Pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) ietvaros.

Igaunijas valdība ceturtdien pieņēma lēmumu par Baltijas valstu jūras mīnu eskadras (BALTRON) dibināšanas līguma denonsēšanu. "Turpmāk Igaunija vēlas turpināt sadarbību šajā jomā ar Baltijas valstīm pirmās NATO mīnu eskadras sastāvā," informēja Igaunijas valdības preses dienestā.

BALTRON komandiera maiņas ceremonija notika Liepājā uz Jūras spēku flotiles kuģa A-53 "Virsaitis". Tajā piedalījās Lietuvas Jūras spēku komandieris kontradmirālis Kerstutis Macijausks un Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Juris Roze, kā arī flotiles personālsastāvs.

Ceremonijas laikā līdzšinējo mīnu kuģu eskadras komandieri - Igaunijas Jūras spēku kapteiņleitnantu Tarmo Sepu - nomainīja Latvijas Jūras spēku flotiles virsnieks komandleitnants Jānis Auce.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru izveidoja 1998.gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Par tās pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis.

BALTRON kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz 6 līdz 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!