Foto: LETA

Neraugoties uz valdību veidojošo partiju atšķirīgajiem uzskatiem par to, vai Valsts prezidents jāievēl atklātās vai aizklātās vēlēšanās, koalīcija strādā konstruktīvi, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Vaicāta, vai kļuvis grūtāk vadīt valdību situācijā, kad Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) paziņojusi par to, ka ir pārkāpts koalīcijas līgums, premjerministre atbildēja, ka tā neuzskata, jo šodien koalīcija strādājusi konstruktīvi. Viņa gan piebilda, ka "nav īsti labi, ka ir pārkāpts koalīcijas līgums", taču aizmugurēja sašķeltība koalīcijā neesot vērojama.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka šodien politiskais spēks ir izplatījis paziņojumu, "kurā skaidri un gaiši pasākām, ka atbalstām Straujumas valdību".

ZZS uzskata, ka jautājumam par atklātu vai aizklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu nav nekāda sakara ar valdības stabilitāti. "Tas ir vienkārši atsevišķu politiķu populistisks gājiens, skaidri zinot, ka rezultāts tāpat ir zināms, jo šai lietai nav balsu vairākuma," norādīja politiskā spēka līderis. Viņš skaidroja, ka ir notikušas plašas konsultācijas ZZS iekšienē un ir absolūts politiskā spēka atbalsts slēgtajam balsojumam par Valsts prezidentu.

"Svarīgākais ir koalīcijas iekšējais gars," uzsvēra Brigmanis, paužot pārliecību, ka tas ir vērsts uz sadarbību. Koalīcija tiks kopīgi pāri šim jautājumam un priekšā stāv daudz lielāki izaicinājumi un problēmas, piebilda politiķis.

Komentējot neoficiāli izskanējušo informāciju, ka ZZS domājot Straujumu premjerministres amatā aizstāt ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu, Brigmanis atbildēja, ka "vajadzētu šīs baumas izbeigt". Nav ne mazākās indikācijas, ka Straujuma nevarētu šo valdību vadīt tālāk, uzsvēra frakcijas vadītājs.

Taujāta, vai pēc ceturtdien izveidojušās situācijas saistībā ar balsojumu par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām, koalīcijas stabilitāte nav saļodzījusies, Saeimas priekšsēdētāja un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes locekle Ināra Mūrniece atbildēja noliedzoši, piebilstot, ka katrs koalīcijas partneris var paust savu viedokli.

Nacionālā apvienība apņēmīgi strādā un strādās koalīcijā, sacīja politiķe. Viņa piebilda, ka VL-TB/LNNK atbalsta atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas. Arī Straujuma norādīja, ka "Vienotība" joprojām atbalsta iniciatīvu par atklātu valsts augstākās amatpersonas ievēlēšanu.

Kā ziņots, ZZS secinājusi, ka ir kļuvusi par neērtu sadarbības partneri, tomēr aicina pārējos koalīcijas partnerus nolikt malā savas politekonomiskās intereses, kā arī sola atbalstīt Straujumas vadīto valdību arī turpmāk.

Pārējie koalīcijas partneri pēdējā laikā radušās domstarpības neoficiāli skaidro ar ZZS vēlmi vājināt partneru pozīcijas ar mērķi nākotnē iegūt valdības vadītāja krēslu.

Kā piemērs ZZS vēlmei demonstrēt savu pozīciju attiecībās ar pašreizējiem koalīcijas partneriem tiek minēta frakcijas rīcība balsojumā par grozījumiem Satversmē par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, kad ZZS nevis vienkārši balsoja pret, bet vairākas reizes "norāva" kvorumu. Pēc šī balsojuma Brigmanis paziņoja, ka "Vienotība" un VL-TB/LNNK esot sagrāvušas koalīcijas līgumu.

Jau vēstīts, ka parlamenta kuluāros izskanējis, ka ZZS ir ambīcijas drīzumā iegūt premjera krēslu un šim amatam esot nolūkota pašreizējā ekonomikas ministre Reizniece-Ozola.

Arī atsevišķi ZZS politiķi neoficiāli pauduši uzskatu, ka gada laikā Latvijai būs jauns premjers, un politiskais spēks pieļauj iespēju šim amatam virzīt Reiznieci-Ozolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!