Foto: DELFI
Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija turpmāk būs tiesīga lemt par maksātnespējas procesa administratoru sertifikāta darbības izbeigšanu, ja tiks rupji pārkāpts Maksātnespējas procesa administratoru profesionālās ētikas kodekss.

Jaunais Ētikas kodekss no 1.marta būs saistošs visiem maksātnespējas procesa administratoriem, kā to paredz grozījumi Maksātnespējas likumā, norādīja asociācijā.

"Šis ir vēsturisks lēmums maksātnespējas procesa administratoru vides sakārtošanai Latvijā, jo līdz šim Administratoru asociācijai šādu tiesību nebija. Jaunajā Ētikas kodeksā īpaši akcentēts jautājums par maksātnespējas procesa administratoru objektivitāti un godīgumu, uzliekot administratoram pienākumu atturēties no tādas rīcības vai uzvedības, kas var radīt šaubas par viņa objektivitāti, godīgumu vai taisnīgumu," komentēja Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

"Pieņemot šo dokumentu, Administratoru asociācija vienlaicīgi vēlas norobežoties no maksātnespējas procesu izmantošanas ļaunprātīgiem mērķiem un izvairīšanās no saistību izpildes. Maksātnespējas procesa administratora profesionālajai darbībai ir jāvairo uzticība profesijai," piebilda Cers.

Ētikas kodeksu apstiprināja Administratoru asociācijas biedru sapulcē 20.februārī. Tās laikā tika ievēlēta arī Ētikas komisija, kas turpmāk izskatīs sūdzības par iespējamiem maksātnespējas procesa administratoru pārkāpumiem, kā arī regulāri sniegs vērtējumu par jaunā Ētikas kodeksa piemērošanu un ieteikumus uzlabojumiem. Ētikas komisijas sastāvā ir deviņi administratori.

Ētikas kodeksa izstrādi un maksātnespējas procesa administratoru atbildību par ētikas normu neievērošanu no 2015.gada 1.marta paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā. Sagatavošanas gaitā priekšlikumus Ētikas kodeksam sniedza Maksātnespējas administrācija, Latvijas Zvērinātu advokātu padome, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija, Ekonomikas ministrija un Latvijas Darba devēju konfederācija.

Ētikas kodekss izstrādāts, ņemot vērā aktualitātes ētikas normu izpratnē un līdzšinējo ētikas normu piemērošanas praksi, labāko starptautisko praksi attiecībā uz ētikas normu pamatiem, kā arī radniecīgo tiesu varai piederošo profesiju ētikas principus.

Iepriekš tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) intervijā norādīja, ka maksātnespējas procesa administratori obligāti ir jāiekļauj tiesu sistēmai piederīgajās profesijās - gadījumā, ja tas netiks darīts, politiskā ietekme uz viņiem saglabāsies. Viņš uzskata, ka maksātnespējas procesa administratori obligāti ir jāiekļauj tiesu sistēmai piederīgajās profesijās - tas ir vienīgais risinājums, bet tam ir jānotiek pakāpeniski. "Mana iecere ir tāda, ka līdz ar 2017.gada 1.janvāri beigtos pārejas periods un sāktos jauns laikmets šīs profesijas dzīvē," izteicās Rasnačs.

Februāra vidū Rasnačs gan Maksātnespējas jautājumu konsultatīvajā padomē, gan 100 dienu preses konferencē iepazīstināja ar plānotajām izmaiņām administratoru reformas īstenošanā, uzsverot, ka reformu var pabeigt divu līdz sešu gadu laikā un uzraudzības sistēmas nodošana pašu profesijas pārstāvju rokās ir iespējama, kad maksātnespējas procesa administratoru profesijas pārstāvji spēs izveidot stipru pašpārvaldi, spēs pilnveidot savu kvalifikāciju un spēs nostiprināt savas profesijas reputāciju sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!