Foto: DELFI

Prokuratūra uzsākusi kriminālprocesu saistībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nerealizēto portāla "skolas.lv" projektu, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Izskatot IZM iesniegumu, Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments konstatējis, ka 2014.gada 10.novembrī ministrija nolēma turpmāk vairs neuzturēt projektā "Portāla www.skolas.lv attīstība" radīto.

Konstatējot normatīvajos aktos paredzētos priekšnoteikumus, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra atzina, ka projekta mērķis nav sasniegts, un pieņēma lēmumu piemērot finanšu korekciju 100% apmērā no projekta attiecināmajām izmaksām, atzīstot par neatbilstošiem veiktajiem izdevumiem izmaksas 3,52 miljonu eiro apmērā.

Pārtraucot projektu, par izšķērdētiem atzīstami 2,976 miljoni eiro, kas liecina, ka ministrijas amatpersonu bezdarbība radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas interesēm, tostarp, ietekmējot Satversmē nostiprinātās tiesības uz izglītību un valsts nodrošināto iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību, kas "skolas.lv" īstenošanas gadījumā būtu ievērojami atvieglota, norāda prokuratūrā.

Kriminālprocess uzsākts pēc piederības pie noziedzīgu nodarījumu grupas objekta, kas paredzētas Krimināllikuma XXIV nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā".

Kriminālprocess izmeklēšanai nosūtīts Valsts policijai.

Jau vēstīts, ka IZM vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt portāla "www.skolas.lv" projekta vadītāja darbu.

Dienesta pārbaudes rezultāti liecināja, ka portāla "skolas.lv" otrajā kārtā ir nepieļaujami trūkumi projekta vadībā un uzraudzībā, kā arī lēmumi ir novilcināti.

Projekta izmaksas bija 3,55 miljoni eiro.

Portāls "skolas.lv" tika veidots ar mērķi atvieglot skolotāju, skolas administrācijas, vecāku un pašu skolēnu ikdienu, nodrošinot vairākus e-pakalpojumus.

Pēc portāla darba sākšanas 2008.gadā atklājās daudzas nepilnības, kas liedza pilnvērtīgi izmantot pieejamos resursus. Tad tika sākta projekta otrā kārta, kas arī nav rezultējusies veiksmīgā produktā. Seile iepriekš valdības sēdē solīja, ka atbildīgās amatpersonas tiks noskaidrotas un sauktas pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!