Foto: Valsts kanceleja

Nākamnedēļ Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sāks darbu pie 2016.gada valsts budžeta, pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Viņš norādīja, ka 21. oktobrī Saeimas Sarkanajā zālē notiks pirmā komisijas sēde par nākamā gada valsts budžetu, kurā Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un finanšu ministram Jānim Reiram paredzēts prezentēt budžetu un atbildēt uz deputātu jautājumiem. "Tā būs tāda parādes sēde. Savukārt pēc tam jau sāksim darbu gandrīz katru dienu," piebilda Šadurskis.

Komisijas vadītājs prognozēja, ka sarežģītākais darbs, kā jau tas ir ierasts, gaidāms ar nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu paketi. Pirmajā lasījumā budžetu iecerēts pieņemt 3.novembrī, tāpēc komisijai darbu vajadzētu pabeigt līdz 29. oktobrim.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Saeima pagājušajā nedēļā nodeva izskatīšanai komisijās nākamā gada valsts budžetu un 24 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaru 2016.līdz 2018. gadam. Par atbildīgo komisiju attiecīgo likumprojektu izskatīšanā noteikta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7,368 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 7,655 miljardi eiro. Pieļaujamais valsts budžeta deficīta līmenis ir 1% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Latvijas IKP faktiskajās cenās nākamgad paredzēts 26,127 miljardu eiro apmērā, savukāt ekonomikas izaugsme - 3% apmērā.

Nākamgad vispārējās valdības budžeta ieņēmumu prognoze ir 34,3% apmērā no IKP, izdevumu prognoze 35,3% apmērā no IKP un valsts parāds 39,9% apmērā no IKP. Budžeta ieņēmumi paredzēti par 114,215 miljoniem vairāk nekā plānots 2015. gadā, savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 183,193 miljoniem eiro vairāk nekā šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!