Foto: Valsts policija

Šobrīd ļoti nepieciešama iedzīvotāju iesaiste tieši informācijas sniegšanā par piecus gadus vecā Ivana Berladina pazušanas apstākļiem un par cilvēkiem, kuri varētu būt ar to saistīti, paziņojumā medijiem uzsver Valsts policija (VP), aicinot iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem.

"Lūdzam iedzīvotājus informēt VP arī par situācijām, kuras šajā laikā, saistībā ar zēna pazušanu, šķitušas dīvainas, pat, ja sākotnēji tām nav tikusi piešķirta nozīme. Iespējams, ka kopējā izmeklēšanas ainā, tieši šķietami nenozīmīgs sīkums var būt izšķirīgs," paziņojumā medijiem norāda policija.

Šādas informācijas sniegšana ir vienīgais veids, kādā šobrīd sabiedrība var iesaistīties un palīdzēt policijai zēna meklēšanā.

Informāciju VP aicina sniegt tikai mūsu iepriekš norādītajos kanālos – elektroniski uz "puikaliepaja@iem.gov.lv" vai pa tālruni 116000.

VP īpaši uzsver, ka tikai šie ir oficiālie informācijas kanāli, caur kuriem policija saņems visu tajā sūtīto informāciju. VP šos kanālus monitorē nepārtraukti 24 stundas diennaktī un ir gatava uz tajos sniegto informāciju reaģēt visu diennakti.

Jebkādi citi, šeit neminēti kanāli nav oficiāli un tajos sniegtā informācija nenonāk VP rīcībā un pazūd nebūtībā.

VP atzīmē, ka policijai ir ļoti būtiski saprast zēna dienas gaitas, tāpēc nozīmīga var būt jebkura iedzīvotāju sniegtā informācija.

Policija atgādina, ka visi citi aicinājumi brīvprātīgajiem turpināt Ivana meklēšanu fiziski pārmeklējot apkārtni nav saistīti ar policiju un oficiālo meklēšanu, kā arī ir uzskatāmi par cilvēku maldināšanu.

Patlaban oficiālu meklēšanu, fiziski pārmeklējot Liepāju un tās apkārtni, veic VP, Liepājas pilsētas pašvaldības policijas un Nacionālo bruņoto spēku amatpersonas, līdz ar to policija aicina liepājniekus būt saprotošiem un nodrošināt iespēju dienestiem piekļūt ne tikai teritorijām, kuras ir slēgtas, bet arī uzņēmumu un privātīpašumu teritorijām.

"Ja kāds apzinās, ka tieši vai netieši saistīts ar bērna pazušanu, lūgums sazināties ar VP. Agrāk vai vēlāk policija tāpat nonāks līdz patiesībai," atzīmēts likumsargu paziņojumā.

Jau vēstīts, ka VP svētdien saņemts iesniegums par to, ka sestdien ap plkst.8.30 no savas dzīvesvietas Liepājā, Pāvilostas ielā, izgāja piecgadīgais Ivans Berladins.

Zēns ir vidējas miesas uzbūves, viņam ir īsi, gaiši mati, zilas acis. Viņam mugurā bija zila adīta jaka ar rāvējslēdzi un zilas sporta bikses. Kājās bija raibas zeķes un sandales bēšā krāsā. Zēns sarunājas krievu valodā.

Policija ceturtdien paziņoja, ka Ivana pazušanas lietas izmeklēšanā šobrīd izvirzītas divas galvenās versijas – ar zēnu ir noticis nelaimes gadījums vai arī viņš kļuvis par apzināta vai neapzināta nozieguma upuri.

Zēna meklēšanas pasākumi kopš sestdienas nav devuši panākumus. Cerības atrast kaut kur nomaldījušos bērnu dzīvu ir niecīgas, norādīja VP.

Sākot no piektdienas, 7. jūlija, pēc VP lūguma Liepājā pazudušā zēna meklēšanā iesaistīti vēl lielāki Nacionālo bruņoto spēku (NBS) resursi, portāls "Delfi" uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Meklēšanas darbu koordinēšanai un vadībai, ņemot vērā ģeogrāfisko izvietojumu, Jūras spēku mācību centrā izvietots Operācijas vadības centrs, kuru vada VP.

Meklēšanas darbos šobrīd iesaistīti vairāk nekā 80 karavīru un zemessargu no Zemessardzes 4.brigādes, Mācību vadības pavēlniecības, Nodrošinājuma pavēlniecības un Jūras spēkiem.

Līdz šim pēc VP pieprasījuma atbalstu zēna meklēšanas darbos sniegusi Zemessardzes 4.brigāde, 2.jūlijā iesaistot 39 zemessargus un karavīrus, 3.jūlijā – 69 zemessargus un karavīrus, savukārt 4.jūlijā - 31 zemessargu un karavīru.

4.jūlijā meklēšanas darbos tika iesaistīts arī NBS helikopters "Mi-17". Savukārt 5.jūlijā zēna meklēšanā iesaistījās seši Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komandas ūdenslīdēji, pārmeklējot ūdenskrātuves Šķēdes pusē, kā arī 12 zemessargi un karavīri no Zemessardzes 44.kājnieku bataljona.

Kārtību, kādā Nacionālo bruņoto spēku resursi tiek iesaistīti pazudušu personu meklēšanas darbos, nosaka 2010. gada 5.oktobrī apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi Nr.946 "Kārtība, kādā Nacionālie bruņotie spēki piedalās avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī neatliekamos ārkārtējo situāciju izraisījušo notikumu seku likvidēšanas pasākumos."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!