Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Partija "Progresīvie" atbalsta tādu uzņēmumu kā Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic", vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora "Conexus Baltic Grid" un SIA "Latvijas vēja parki" mazākuma akciju kotēšanu biržā, portālu "Delfi" informēja partijas pārstāvji.

Par minēto uzņēmumu daļu kotēšanu biržā politiskais spēks šonedēļ runājis ar "Jaunās Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

"Progresīvie" uzsver, ka valsts kapitālsabiedrību līdzšinējā attīstībā vērojams liels neizmantotais potenciāls, un daudzās jomās mūsu valsts kapitālsabiedrību attīstība atpaliek no kaimiņvalstu valsts uzņēmumu sasniegumiem – gan stratēģisku infrastruktūras investīciju realizēšanā, gan arī eksporta tirgu apgūšanā.

"Latvijas regulētās biržas akciju tirgus kapitalizācijas līmenis ir piecas reizes zemāks nekā Igaunijā un Lietuvā. Viens no instrumentiem valsts uzņēmumu pārvaldības, kapitalizācijas un starptautiskās konkurētspējas stiprināšanas instrumentiem ir mazākumu akciju paketes kotācija biržā," uzskata partijā.

"Progresīvie" atzīst, ka kotēšana biržā uzliek par pienākumu sekot līdzi labiem pārvaldības standartiem, piemēram, jāveic neatkarīgi padziļināti ārēji auditi, jāizvēlas noteikts skaits neatkarīgu valdes un padomes locekļu, kā arī darbojas tirgus likumsakarība – ja uzņēmumi ir slikti pārvaldīti vai, ja politiķi iejaucas to darbībā ar kaitnieciskiem lēmumiem, piemēram, nekompetentu amatpersonu iecelšanu, tad tiek sodīta šāda rīcība ar akciju vērtības kritumu.

"Tas viss uzliek nepārprotamu atbildību par šo uzņēmumu labu pārvaldību un veicina neatkarību no politiski motivētu lēmumu pieņemšanas. Tāpat investori rada spiedienu uz jaunu produktu un tirgu apgūšanu, kā arī konkurētspējas stiprināšanu. Šī darbība pavērš valsts uzņēmumu izaugsmes iespējas, rada pievienoto vērtību pašmāju ekonomikai un nes dividendes kā valstij, tā arī akciju turētājiem," pauž partijā.

Jau vēstīts, ka kapitāla tirgus turpmākās attīstības kontekstā paredzēts vērtēt AS "Latvenergo" un AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopuzņēmuma SIA "Latvijas vēja parki" kotēšanu biržā, 16. maijā vienojās Ministru kabinets.

Valdības sēdē finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) minēja, ka biržā varētu kotēt vairāku uzņēmumu ar valsts vai pašvaldību kapitālu daļas, piemēram, "airBaltic", "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Conexus Baltic Gid", "Tet" un "Latvijas Mobilais telefons", kā arī "Rīgas ūdens" un "Rīgas siltums".

Vienlaikus ministrs norādīja uz uzņēmumiem, kas nebūtu nododami kotēšanai biržā - "Latvenergo", LVM, lidosta "Rīga" "Latvijas Pasts", "Latvijas dzelzceļš", "Latvijas gaisa satiksme" un "Latvijas Loto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!