Foto: F64

Latvijā līdz šim kopumā norakstīts 2,1 miljons vakcīnu pret Covid-19 devu, jo tām bija beidzies derīguma termiņš, portāls "Delfi" noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Kopumā no 2020. gada līdz 2023. gada decembrim Latvijā saņemti 9,4 miljoni vakcīnu devu.

Kā norādīja Veselības ministrijā, pa šo laiku citām valstīm ziedoti ir 2,5 miljoni vakcīnu pret Covid-19 devu.

Izdevums "Politico" ir apkopojis, ka Eiropas Savienības dalībvalstis pa šiem gadiem iznīcinājušas vakcīnas pret Covid-19 vairāk nekā četru miljardu eiro apmērā, savukārt utilizēts vairāk nekā 200 miljonu vakcīnu devu. Tiesa, šie dati nav pilnībā precīzi, jo vairākas dalībvalstis neatsaucās izdevuma aicinājumam atklāt šos skaitļus. Tostarp arī Latvija.

"Politico" aprēķini, kuru pamatā ir publiski pieejamie dati, liecina, ka ES valstis ir izmetušas vidēji 0,7 devas uz katru iedzīvotāju. Skalas augšgalā ir Igaunija, kas izmetusi vairāk nekā vienu devu uz vienu iedzīvotāju. Tam cieši seko Vācija, kas arī izmetusi lielu devu daudzumu.

Atbilstoši Eiropas Komisijas un vakcīnu ražotāju noslēgtajiem līgumiem sensitīvā informācija, tajā skaitā finanšu informācija jeb produktu cenas, ir uzskatāma par konfidenciālu un nevar tikt izpausta trešajām pusēm, uzsvēra NVD.

NVD akcentē, ka līgumu laušana vai izmaiņas ir iespējamas, pusēm vienojoties, un pie šī jautājuma regulāri tiek strādāts. Eiropas Savienības dalībvalstis ir izveidojušas kopējā vakcīnu iepirkuma komiteju, kas visu dalībvalstu vārdā veic pārrunas ar vakcīnu ražotājiem, lai iegūtu iespējami labākos nosacījumus, nekā katrai valstij sarunas veicot atsevišķi.

Pēdējā vienošanās par grozījumiem ir panākta 2023. gada maijā. Tā paredz, ka Latvijai līgumā paredzētais piegādes apjoms tiek samazināts par aptuveni 22%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!