Foto: Shutterstock
Valdība otrdien, 16. janvārī, vienojās par pasākumiem medikamentu cenas samazināšanai, tostarp paredzot ieviest vienotu zāļu uzcenojuma mehānismu un celt valsts kompensācijas apmēru par kompensējamajiem medikamentiem. Konkrēti lēmumi gan vēl sekos.

Otrdien valdība uzklausīja Veselības ministrijas (VM) sagatavoto ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību. Tajā teikts, ka zāles ir galvenā ambulatorā praksē lietotā medicīnas tehnoloģija. 2022. gadā kopumā 705 443 iedzīvotāji saņēma 6 469 362 recepšu.

Valsts ieguldīja 227,833 miljonus eiro kompensējamo zāļu apmaksā. Iedzīvotāju kopējos tēriņus zālēm veido samaksātais par recepšu zālēm, kas nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā ir 255,81 miljonu eiro, pacienta līdzmaksājums par kompensējamām zālēm – 28,94 miljoni eiro un samaksātais par bezrecepšu zālēm – 85,56 miljoni eiro.

Nepieejamās zāles

VM atsaucas uz socioloģisku aptauja, kas liecina, ka 28,4% iedzīvotāju aizvien pēdējos gados Latvijā izjutuši finansiālas grūtības, lai iegādātos ārsta izrakstītos kompensējamos medikamentus, savukārt 45,8% iedzīvotāji atzīst, ka bijuši spiesti iegādāties tikai daļu no kompensējamām zālēm, jo līdzmaksājuma summa par zālēm bijusi pārāk augsta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!