Foto: LETA

Pērnā gada 28. decembrī sanāksmē par Veselības ministrijas (VM) informatīvo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību izcēlies "pamatīgs konflikts ar bļaušanu" starp veselības ministru Hosamu Abu Meri (JV) un Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektori Kristīni Jučkoviču, piektdien raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Jučkoviča, kura arī ir partijas JV biedre, notikušo vērtē kā emocionālu vardarbību pret viņu. LFAA izpilddirektore, citstarp apelējot arī pie tā dēvētās Stambulas konvencijas, iesniegusi sūdzību partijas Ētikas komisijai, kā arī tiesībsargam. Viņa arī par notikušo informējusi arī premjeri Eviku Siliņu (JV), raksta NRA.

Sanāksmē piedalījušās aptuveni 30 amatpersonas – ministriju valsts sekretāri, nevalstisko organizāciju un profesionālo asociāciju pārstāvji, VM ierēdņi un veselības ministrs.

Diskutējot par iespējām padarīt medikamentus lētākus, sākušies strīdi, Abu Meri uz Jučkoviču kliedzis un izteicis viņai apvainojumus, raksta laikraksts.

"Sanāksmes laikā, visticamāk, ar mērķi iebiedēt mani un citus sanāksmes dalībniekus Abu Meri pret mani vērsa emocionālo vardarbību un, manuprāt, viņš izteica arī draudus. Sanāksme bija publiska, piedalījās daudz cilvēku. Tā tika ierakstīta audio. Iesniegumos es aprakstīju notikušo un pamatojos arī uz nupat pagājušajā gadā Saeimā ratificēto Stambulas konvenciju. Jo, manuprāt, šī vēršanās pret mani bija ne tikai par profesionāliem jautājumiem, bet arī pret mani personīgi. Es pat pārjautāju, vai apvainojumi domāti man personīgi, un atbilde bija, ka jā – pret mani personīgi," laikraksts citē Jučkoviču.

"Sanāksmē piedalījās arī daudzi vīrieši, kuri tieši tāpat kā es pildīja savus darba pienākumus, taču vēršanās notika tieši pret mani. Ministrs kliedza, ka zina, ko esmu darījusi, kur esmu gājusi, ko un kam rakstījusi, un piesolīja, ka iesniegs materiālus par mani Valsts drošības dienestā. Es to uzskatu par draudiem sev. Es uzskatu, ka man kā sievietei un kā latvietei, ejot uz sanāksmi, nav jāsaskaras ar tādu attieksmi – es to neesmu pelnījusi. Nesaprotu, kā demokrātiskā Eiropas valstī vispār var notikt šādas lietas. Es kā māte, kura audzina meitu, uzskatu, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka šādas lietas var būt," NRA paudusi Jučkoviča.

Viņa laikrakstam atklājusi, ka tas viss noticis sanāksmē par VM informatīvo ziņojumu, pret kuru viņa iebildusi "kā profesionāle – kā lobijs, jo mans darbs ir runāt ar plašsaziņas līdzekļiem par šo jautājumu, runāt ar sabiedriskajām organizācijām, ar valsts pārstāvjiem par problēmām, kādas var rasties, ja tiks pieņemti kļūdaini tiesību akti".

"Es nekur neesmu slēpusies un esmu atklāti vēstījusi, ka pārstāvu aptieku nozari, esmu biedre arī vairākās citās profesionālās asociācijās, kuru viedokli esmu pārstāvējusi un runājusi nevis personiski, bet par konkrētiem tiesību aktiem," akcentējusi Jučkoviča.

Uz jautājumu, kā tieši izpaudusies emocionālā vardarbība, Jučkoviča NRA atbildējusi, sakot, ka ministrs vicinājies ar rokām un sitis ar dūrēm pa galdu, izvēlējies tieši viņu kā sava acu skatiena partneri, kliedzis, ka viņa runājot muļķības. Sanāksmes beigās Jučkoviča pateikusi, ka viņai šādas izpausmes nav pieņemamas un tas, ka viņš ir ministrs, nenozīmē, ka viņš nevar tikt kritizēts.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders NRA atzinis, ka īpaši kopīgās nozares diskusiju reizēs par šiem jautājumiem diskusijas mēdzot pāriet emocionālos toņos.

"Arī gada nogalē notikušajā sanāksmē, kurā tika izskatīti ieinteresēto pušu priekšlikumi informatīvajam ziņojuma par zāļu pieejamības uzlabošanu, ministrs atbildēja emocionāli. Uzreiz pēc tam ministrs atvainojās klātesošajiem un uzsvēra, ka emocijas bija vērstas uz minētās kundzes pārstāvētās organizācijas (komersantu) interešu aizstāvības stilu un paņēmieniem," NRA pauda Šneiders.

"Emocionāli sakāpinātas diskusijas nav labākā sarunu vešanas prakse, taču darba diskusiju procesā reizēm tā notiek," atzina Šneiders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!