Foto: Shutterstock

"Latvijā šobrīd ir izveidota efektīva un funkcionējoša sistēma zāļu apgādei ikdienas vajadzībām, taču krīzēm valstiskā līmenī diemžēl neesam gatavi," otrdien, 13. februārī, diskusijā "Zāļu pieejamība Latvijā X stundā: Ukrainas pieredze un Latvijas realitāte" sacīja Latvijas nacionālās zāļu apgādes asociācijas (LNZAA) valdes loceklis Jānis Lībķens.

Lībķens "Delfi" sacīja, ka esam pieraduši pie tā, ka negatavojamies krīzes situācijām, visu varam veikalā nopirkt, viss ir pieejams. "Mēs esam kaut kādā ziņā iemiguši, zaudējuši modrību. Ļoti labi, ka ir krīžu piemēri ar Ukrainu, ar kovidu, kas liek raudzīties uz lietām citādāk". 

Neiroloģe un Ukrainas atbalsta biedrības "SICH" vadītāja Oksana Sičko uzsvēra, ka Latvijai jāmācās no Ukrainas kļūdām un krīzes situācijām jāgatavojas miera laikos. "Latvijai ir jāveido ne tikai neatliekamās palīdzības medikamentu krājumi, bet arī zāles hroniskajiem slimniekiem, kuri nedrīkst pārtraukt savu terapiju, piemēram, cukura diabēta un vēža pacienti," viņa teica.

Diskusijas klausītāju rindās bija arī Latvijas Pacientu tīkla organizācijas valdes priekšsēdētāja Baiba Ziemele. Pēc diskusijas viņa ar portālu "Delfi" dalījās savos iespaidos un secinājumos. 

"Es ļoti ceru, ka mēs kopīgi atrisināsim šo situāciju, jo nevar būt tā, ka ārsti, ražotāji vai vēl kāds nolemj visas sabiedrības interesēs, kā tam būtu jābūt, jo visas stratēģijas ir jāveido no apakšas uz augšu. Attiecīgi, krīzes situācijā pacientiem būtu jāzina, kā viņiem ir jārīkojas," viņa uzsvēra.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!