Foto: LETA

Ja tomēr Jaunā Konservatīvā partija (JKP) paliktu opozīcijā, tad Latvija iepazītu tādu "reālu opozīciju (..) labā nozīmē," trešdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" sacīja JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns.

Viņš sacīja, ka līdz šim opozīcijā Latvijā bijusi vai nu etniski krieviskā partija – "Saskaņa", vai, piemēram "No sirds Latvijai", kas parlamentā esot iekļuvusi ar oligarhu apmaksātas kampaņas palīdzību.

JKP gadījumā opozīcijā būtu neatkarīga partija, kas piedāvātu alternatīvu politiku un to, kā opozīcijai būtu jāstrādā. JKP tad krātu spēkus startam nākamās Saeimas vēlēšanās. "Mūsu vēlētāji (..) nebūs zaudētāji," sacīja Bordāns.

Latvijas Televīzija otrdien vēstīja – JKP esot secinājusi, ka, visticamāk, nāksies strādāt opozīcijā. Savukārt Bordāns trešdienas rītā intervijā LTV sacīja, ka JKP skatījumā, "viss rit normālajā virzienā, visi apspriež JKP piedāvāto plānu, jo tas ir vienīgais plāns, kas šobrīd ir piedāvāts, un droši vien, ka pārējais jāvaicā citām partijām".

Bordāns sacīja, ka JKP ir mazliet izbrīnīta par to, ka partijas aiz slēgtām durvīm īsteno "veco laiku politiku" – dala amatus, vienojas par atbildības sfērām un ministrijām, lietu "bīdīšanu", bet publiski saka pretējo un runā par "lielajiem darbiem". Visas partijas agrāk vai vēlāk sapratīšot, ka JKP piedāvātā stratēģija sarunas risināt atklāti, ir labāka.

Lūgts komentēt to, ka JKP varētu nebūt klāt ne tikai pie valdības veidošanas, bet pat palikt ārpus valdības, Bordāns sacīja, ka tas vērtējams "ļoti mierīgi. Ja reiz tā nolems ne tikai partijas, bet arī valsts prezidents". "Mēs esam izdarījuši visu, lai tas notiktu, un turpinām darīt. Nevienā brīdī Jānis Bordāns neatteiksies pats no tā, ka mēs varam vislabāk vadīt Ministru kabinetu," sacīja politiķis.

Viņš skaidroja, ka "labāk ne tajā nozīmē, ka būs kāds "diktāts", bet gan, ka būs laba sadarbība starp partijām".

Savukārt "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems LTV raidījumā "Rīta panorāma" trešdien sacīja "KPV LV" gatavo savu valdības deklarācijas projektu, lai ieskicētu, kādi būs valdības darāmie darbi. Viņš neatkāpās no iepriekš paustās pārliecības, ka partijai "KPV LV" ir jāveido valdība.

LTV otrdien ziņoja, ka savu valdības deklarācijas uzmetumu raksta arī partija "Attīstībai/Par!", un ir iecerējusi jau trešdien sarunās ar partijām to piedāvāt. Ar deklarācijas projektu plānots iepazīstināt arī Valsts prezidentu.

Ziņots, ka jau otro nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Sarunas šobrīd organizē trīs politiskie spēki: "KPV LV", JKP un "Attīstībai/Par!".

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka piektdienas pēcpusdienā JKP nāca klajā ar savu sākotnējo redzējumu par koalīcijas modeli un atbildības sfēru sadalījumu, aicinot piecas partijas apvienoties jaunās koalīcijas izveidei Jāņa Bordāna vadībā. JKP piedāvājums paredz, ka bez premjera amata viņiem tiktu arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēsli.

Tāpat sadalījums paredz, ka partija "KPV LV" tiktu pie Satiksmes ministrijas un Ekonomikas ministrijas. Savukārt partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Veselības ministriju un Labklājības ministriju.

Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) plānots uzticēt kultūras, izglītības un zemkopības ministru amatus. "Jaunajai Vienotībai" atvēlēti aizsardzības ministra un tieslietu ministra krēsli. Savukārt lēmums par Ārlietu ministrijas pārraudzību tiktu pieņemts kopīgi.

Šo piedāvājumu potenciālie sadarbības partneri piektdien vēl nesteidza komentēt, uzsverot, ka tas ir jāizvērtē biedru starpā. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" to apsprieda pirmdien. Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien daudzu neskaidrību dēļ vēl neteica JKP "jā" vai "nē", savukārt "Attīstībai/Par!" paplašinātajā valdes sēdes noraidīja JKP piedāvājumu.

NA biedri dažādos formātos piedāvājumu apspriedīs līdz trešdienas pēcpusdienai. Savukārt partija "KPV LV" jau izteikusi kritiku, ka JKP atkāpusies no sākotnējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!