Foto: AP/Scanpix/LETA

Haiti policija likvidējusi ietekmīgu bandas līderi, kurš šomēnes izbēga no cietuma, turpinoties sociālpolitiskai krīzei Karību jūras reģiona valstī, ziņo "Sky News".

Ernsts Žulme, pazīstams kā "Tajs Gregs", bija sindikāta "Delmas 95" vadītājs. Šī noziedzīgā "brigāde" ir daļa no valsts galvenā gangstera Džimija "Bārbekjū" Čerizjē bandu alianses.

Policija Žulmi nošāva galvaspilsētā Portoprensā dienu pēc tam, kad tika nogalināts vēl viens Haiti bandu līderis "Makandals".

Žulmes nāve iezīmē neveiksmi Čerizjē "Viv Ansanm" bandu aliansei, kas cer pārņemt vairākas Portoprensas daļas. Haiti 3. martā tika ieviests ārkārtas stāvoklis pēc tam, kad Čerizjē aicināja noziedzniekus apvienoties un gāzt valsts premjerministru Arielu Henriju.

Spēcīgu bandu uzbrukumi galvenajiem valdības objektiem Portoprensā sākās 29. februārī, kad gangsteri aizdedzināja policijas iecirkņus, slēdza galveno starptautisko lidostu un iebruka divos lielākajos valsts cietumos, atbrīvojot 4000 ieslodzīto.

Ceturtdien Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs atzinīgi novērtēja ziņojumus, ka politiskās grupas Haiti ir izvēlējušās visus pārejas padomes locekļus, kas pārņems prezidenta pilnvaras pirms nākamajām vēlēšanām. Padome ir pilnvarota iecelt aizvietotāju Henrijam, kurš 11. martā paziņoja par atkāpšanos no amata.

Padomei būs piešķirtas arī noteiktas prezidenta pilnvaras, kuras tā varēs izmantot līdz vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!