Foto: AP/Scanpix/LETA

Haiti premjerministrs Ariels Henrijs nokļuvis Puertoriko pēc tam, kad šķietami nav spējis atgriezties savā valstī, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Vietējie mediji vēsta, ka Puertoriko galvaspilsētā Sanhuanā viņš ieradās otrdien pēc lidojuma no ASV Ņūdžersijas štata. Pats premjers nule kā pabija vizītē Kenijā.

Viņa prombūtnes laikā Haiti piedzīvojusi jaunu, īpaši plašu vardarbības vilni, bruņotām bandām cenšoties pārņemt starptautisko lidostu, kā arī atbrīvojot tūkstošiem ieslodzīto.

Viens no ietekmīgākajiem Haiti gangsteriem, Džimijs "Bārbekjū" Čerizjē, ir pieprasījis Henrija demisiju, brīdinot, ka valsts tuvojas pilsoņu karam un ka tas varot novest pat pie genocīda.

Tas, ka Henrijs nav spējis ierasties pats savā valstī, liecina par to, cik liela ir krīze, kuru šobrīd piedzīvo Karību jūras reģiona nācija, atzīmē medijs.

Henrija lidmašīnu nācies novirzīt uz Puertoriko - ASV teritoriju - pēc tam, kad tai tika liegta ielidošana Haiti un Dominikānas Republikā, ziņo vietējās ziņu vietnes. Dominikānas Republika otrdien paziņoja, ka slēdz savu gaisa telpu ar kaimiņos esošo Haiti, ar kuru tā dala Hispaniola salu. Dominikānas Republikas līderis Luiss Abinaders nesen paziņoja, ka tiks veikti pasākumi, lai nodrošinātu "miera un kontroles" līmeni uz tās sauszemes robežas ar politiskās krīzes skarto valsti.

Tam, kāpēc Henrija lidmašīnai neļāva nolaisties Haiti, varētu būt vairāki izskaidrojumi . Kopš svētdien valstī tika ieviests ārkārtas stāvoklis, visi reisi ir atcelti līdz turpmākam paziņojumam, un galvaspilsētas Portoprensas lidosta būtībā ir slēgta. Otrs iemesls var būt viņa paša drošība. Henrijs būtu pakļauts potenciāliem noziedzīgo sindikātu uzbrukumiem, kuri pieprasa, lai viņš atkāpjas. Attiecīgi viņa atgriešanās valstī šobrīd varētu tikt uzskatīta par papildus izaicinājumu drošībai.

Pagājušajā nedēļā Henrijs atstāja Haiti, lai piedalītos reģionālā samitā Gajānā, pirms devās uz Keniju, kur parakstīja vienošanos par daudznacionālu policijas spēku izvietošanu Haiti. Viņa prombūtnes laikā bandu koalīcija, kuru vadīja bijušais policists Čerizjē, uzsāka ofensīvu - uzbruka policijas iecirkņiem un iebruka divos no Haiti lielākajiem cietumiem. Apmēram 4000 ieslodzīto šo incidentu rezultātā izdevās pamest cietumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!