Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Luišs Inasiu Lula da Silva trešdien Karību jūras reģiona valstu samitā mudināja pasauli "ātri rīkoties" Haiti jautājumā, raksta "France 24".

Haiti, Rietumu puslodes nabadzīgākajā valstī, kurā dzīvo aptuveni 12 miljoni cilvēku, gadiem ilgi valda sociālpolitiska krīze, bruņotām bandām pārņemot kontroli vairākās valsts daļās un izraisot brutālu vardarbību, kas ir sagrāvusi valsts ekonomiku un veselības aprūpes sistēmu.

Pēdējo nedēļu laikā valsti arī pārņēmuši plaši nemieri, jo tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai pieprasītu premjerministra Ariela Henrija atkāpšanos.

"Haiti mums ir jārīkojas ātri, lai atvieglotu traģēdijas plosīto iedzīvotāju ciešanas," uzrunā Karību kopienas (CARICOM) samitā Džordžtaunā, Gajānā, sacīja Lula.

Otrdien ANO nāca klajā ar aicinājumu piešķirt 674 miljonus dolāru humānās palīdzības projektiem Haiti, kur 45 procenti iedzīvotāju šobrīd nav nodrošināti ar pārtiku. Saskaņā ar ANO datiem janvārī vien valstī tika nogalināti, ievainoti vai nolaupīti vairāk nekā 1100 cilvēku.

Karību jūras reģiona valstu samitā, kas beidzās trešdien, paziņots, ka Benina apsver 2000 karavīru dislocēšanu ANO drošības misijā Haiti. Kenija ir piekritusi vadīt misiju, taču tā vairākus mēnešus tiek aizkavēta dažādu apsvērumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!