Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas spēki naktī uzbrukuši konvojam uz Libānas un Sīrijas robežas, trešdien paziņoja Rietumvalstu diplomāts un avoti vietējās drošības struktūrās, vēsta aģentūra "Reuters". Tas noticis laikā, kad pieaug Izraēlas bažas par Sīrijas ķīmisko un citu ieroču likteni.

Četri atsevišķi avoti, kas vēlējās palikt anonīmi tēmas jutīguma dēļ, pastāstīja, ka tiem nav informācijas, kas tieši vests transportlīdzekļu kolonnā, kādi spēki izmantoti un tieši kur uzbrukums noticis.

Izraēla pirms tam ir publiski brīdinājusi par draudiem, ka sarežģītu tehnoloģiju prettanku un pretgaisa raķetes no Sīrijas var nonākt Libānas grupējuma "Hezbollah" rokās. Tāpat Izraēla draudēja, ka uzbruks objektiem Sīrijā, ja tās ķīmiskie ieroči nonāks islāmistu rokās.

Libānas armija naktī novērojusi lielu Izraēlas iznīcinātāju klātbūtni debesīs virs valsts teritorijas, ziņo "Reuters". "Tur noteikti bija trieciens pierobežas zonā, " aģentūrai atklāja kāds avots drošības struktūrās. Savukārt kāds Rietumu diplomāts, neiedziļinoties detaļās paskaidroja, ka "kaut kas ir noticis".

Kāds Sīrijas aktīvists, kurš darbojas opozīcijas grupu tīklā, teicās no kolēģiem dzirdējis par triecienu Sīrijas dienvidos, bet pats informāciju apstiprināt nevarēja. "Reuters" analizē, ka trieciens Libānas teritorijā būt mazāk diplomātiski bīstams Izraēlai, lai neizaicinātu Sīrijas sabiedroto Irānu.

Irāna, kas ir Izraēlas ienaidniece un Damaskas sabiedrotā, sestdien paziņoja, ka uzbrukumus Sīrijai uzskatīs kā uzbrukumus sev. 2006. gadā Izraēlas un "Hezbollah" kara laikā, kā arī pēc tam ir pienākušas nepastiprinātas ziņas par Izraēlas gaisa triecieniem pa autokolonnām, tiklīdz tās no Sīrijas iebrauca Libānā.

Izraēlas lidmašīnas regulāri ielido Libānas gaisa telpā, bet klusē par iebrukumiem Sīrijā, norāda "Reuters". Izraēla joprojām oficiāli nav atzinusi, ka 2007. gadā tās gaisa spēki sabombardēja iespējamo Sīrijas kodolreaktoru, par ko paziņoja ASV prezidents Džordžs Bušs. ASV galva skaidroja, ka Izraēla centās notikumu noklusēt, lai mazinātu risku, ka sabiedrības spiediena dēļ Sīrijas prezidents Bašaras al Asads būtu spiests dot Izraēlai atbildes triecienu.

Izraēla un Sīrija formāli ir kara stāvoklī, bet nopietnas apšaudes starp valstīm nav bijušas desmitiem gadu. Uz robežas pie Izraēlas okupētajām Golānas augstienēm dežurē ANO miera spēki. 1973. gadā abas valstis noslēdza pamieru.

Jau vēstīts, ka Sīrijā kopš 2011. gada marta notiek nemieri, kuros pret Asada valdību cīnās arī islāmistu kaujinieki. Analītiķi uzskata, ka Sīrijā ir lielākais ķīmisko ieroču arsenāls Tuvajos Austrumos, bet Rietumvalstis ir nobažījušās, ka tie var nonākt radikāļu rokās, valstij zaudējot kontroli pār to novietnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!