Foto: AFP/Scanpix

Pāvests Francisks svētdien lūgšanās par Sīriju Vatikāna Svētā Pētera laukumā nosodīja "ieroču pārdošanas tirdzniecības karu".

Tradicionālajā iknedēļās lūgšanā, kas šoreiz bija pulcējusi neparasti lielu ticīgo skaitu, pāvests aicināja savus sekotājus "teikt "nē" klusumam visās tā formās, ieroču izplatīšanai un to nelegālai tirdzniecībai".

Novirzoties no iepriekšsagatavotā teksta, pāvests vaicāja - kas ir iemesls tādiem kariem kā patlaban Sīrijā notiekošajam - un minēja "ieroču pārdošanas tirdzniecības karu".

"Es aicinu jūs lūgties, lai vardarbība un posts tiktu apturēti. Strādāsim ar atjaunotu apņemšanos šī nāvējošā konflikta taisnīga atrisinājuma labā," sacīja Francisks.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Vatikāns ir viena no valstīm, kas aicinājusi izturēties piesardzīgi pret nemiernieku apsūdzībām.

"Nedrīkst pasludināt spriedumu, kamēr nav pietiekamu pierādījumu," vēl 22.augustā sacīja baznīcas valsts pastāvīgais novērotājs ANO Ženēvā Silvāno Tomāzi.

"Kādas gan Damaskas valdībai varētu būt tūlītējas intereses izraisīt šādu traģēdiju," viņš vaicāja, piebilstot, ka īstais jautājums ir - "kas no šī necilvēcīgā nozieguma tiešām gūst labumu."

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!