Foto: AFP/Scanpix
Aptuveni 800 migrantus, kas šķērsoja Vidusjūru, pie Lampedūzas salas pārtvērusi Itālijas krasta apsardze, vēsta raidsabiedrība BBC.

Imigranti nocelti no vairākām laivām. Vienā no tām ar aptuveni 200 cilvēkiem bija nonākusi grūtībās aptuveni 40 kilometru attālumā no salas.

Pēc pēdējā laikā notikušiem traģiskiem negadījumiem Vidusjūrā, kuros gājuši bojā simtiem nelegālo migrantu, Itālija un Malta ir vērsusies pie Eiropas Savienības (ES) ar lūgumiem pēc lielākas palīdzības.

Itālija ir pastiprinājusi gaisa un jūras patruļas Vidusjūras dienvidos.

Uz Eiropas Komisiju (EK) tiek izdarīts spiediens par lielāku finansējumu jūras patruļām, uzlabot sadarbību ar tranzīta valstīm, sevišķi Lībiju, vairāk kanālus legālai migrācijai, vienmērīgāk izvietot imigrantus visā ES.

Tomēr šo mērķu sasniegšanai ir daudz šķēršļu, piemēram, stabilas valdības neesamība Lībijā. Tāpat daudzas valstis nav gatavas atbalstīt lielāku imigrāciju.

Pastiprināta uzmanība imigrantu problēmai pievērsta pēc traģiskās nelaimes oktobrī, kad pie Lampedūzas salas nogrima bēgļu kuģis ar 500 cilvēkiem. Vairāk nekā 300 gāja bojā.

Itālija jau iepriekš ir lūgusi Eiropas Savienību (ES) palīdzēt tikt galā ar izmisušo bēgļu plūsmu, kas, bēgot no konfliktiem un nabadzības Āfrika, un Tuvajos Austrumos, cer nokļūt Eiropā.

Šajā gadalaikā, kad Vidusjūra ir samērā mierīga, laivas ar migrantiem no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem Itālijas piekrastē ierodas gandrīz katru dienu. Laivas bieži ir pārpildītas un tehniski nederīgas, kas noved pie nelaimes gadījumiem.

Lampedūza, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Tunisijas krastiem, ir tuvākā vieta, caur kuru Eiropā var nokļūt no nabadzības un konfliktiem bēgošie afrikāņi.

Pēdējos gados jūru nedrošās laivās te ir šķērsojuši desmitiem tūkstoši imigrantu. 6000 salas vietējos iedzīvotājus skaita ziņā krietni pārmāc tūkstošiem bēgļu, kas dzīvo improvizētās nometnēs.

Lai samazinātu slodzi uz Lampedūzu, bēgļus parasti transportē uz imigrantu centriem Itālijā.

Jūlijā salu apmeklēja Romas pāvests Francisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!