Foto: AP/Scanpix

Sestdien Kijevā pulcējušies Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāji, kas savu mītiņu sarīkojuši netālu no Neatkarības laukuma, kur jau trešo nedēļu uzturas opozīcijas aktīvisti, kas protestē pret varasiestāžu lēmumu atteikties parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Saskaņā ar milicijas pārstāves Olgas Biļikas teikto Eiropas laukumā esošo Janukoviča atbalstītāju skaits sasniedz 60 000.

Pūli, virs kura galvām plīvo Ukrainas un Janukoviča izveidotās Reģionu partijas karogi, uzrunājis premjerministrs Mikola Azarovs.

Šī pasākuma organizatori paziņojuši, ka mītiņš ilgs divas dienas, bet pēc tam Eiropas laukumā turpināsies beztermiņa prokrievisko spēku akcija.

Tikmēr parlamenta deputāts Andrejs Ševčenko, kurš pārstāv opozīcijā esošo partiju "Tēvzeme" ("Batjkivščina") intervijā Krievijas opozīcijas televīzijas kanālam "Dozhdj" pavēstīja, ka Eiropas laukumā ar autobusiem savesti gados jauni, sportiski vīrieši, un pauda satraukumu par iespējamajām sadursmēm.

Azarova uzstāšanos mītiņā, kas norisinās zem devīzes "Pasargāsim Ukrainu – mūsu kopējo dzimteni", translēja Ukrainas televīzijas Pirmais kanāls.

Starp abām pretinieku nometnēm Neatkarības un Eiropas laukumos izvietojusies miliču ķēde. Kijevas galveno ielu – Kreščatiku – aizšķērso milicijas novietotais autobuss un kravas automašīnas.

Janukovičs tikmēr par vardarbīgo demonstrantu izklīdināšanu naktī uz 30.novembri no amata sestdien atcēlis Kijevas mēru Aleksandru Popovu.

Amatu zaudējis arī Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieks Vladimirs Sivkovičs.

Lēmums pieņemts pamatojoties uz "aizdomām par iesaistīšanos cilvēktiesību pārkāpumos", teikts prezidenta paziņojumā.

Tikmēr ģenerālprokurors Viktors Pašonka žurnālistiem pavēstījis, ka abas atceltās amatpersonas "piespieda Kijevas policijas priekšnieku pielietot vardarbību" pret demonstrantiem Neatkarības laukumā.

Tomēr Pašonka piebilda, ka par milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" rīcību liktenīgajā naktī nāksies atbildēt arī Kijevas milicijas priekšniekam un viņa vietniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!