Foto: AP/Scanpix

Astoņas sievietes mirušas pēc sterilizācijas operācijas valdības organizētā veselības aprūpes nometnē Indijas centrālās daļas štatā Čhatīsgarhā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēl 30 sievietes nogādātas slimnīcā, vairāku stāvoklis ir smags.

Pavisam sestdien nometnē brīvprātīgu sterilizāciju izgājušas 83 vietējās iedzīvotājas. Vairākas stundas pēc procedūras sievietes sākušas sūdzēties par sāpēm vēderā, ziņo Indijas mediji.

Visas pacientes operējis viens un tas pats ārsts ar asistentu. Medicīniskā procedūra katrai sievietei ilgusi ne vairāk par piecām minūtēm, stāsta aculiecinieki. Amatpersonas noliedz nolaidību, bet ciema iedzīvotāji apgalvo, ka operācijas notikušas steigā. 83 sievietes izoperētas sešu stundu laikā.

"Nāves iemesls būs zinām tikai pēc pēcnāves sekcijas," paziņoja vietējā veselības amatpersona. Štata valdība ir norīkojusi sākt izmeklēšanu.

Sterilizācija notika valsts dzimstības kontroles programmas ietvaros. Par sterilizāciju Indijā sievietēm maksā 1400 rūpijas (18 eiro). Ja sterilizācijai piekrīt arī pacientes vīrs, pāris no štata valdības var saņemt sadzīves tehniku un pat automašīnu, vēsta "Lenta.ru".

Indijas valdība jau gadu desmitiem cenšas popularizēt mazas ģimenes. Nacionāla mēroga sterilizācijas kampaņa gan tika pārtraukta 20. gadsimta septiņdesmitajos gados, kad tika saņemtas sūdzības, ka tūkstošiem sieviešu un vīriešu piespiesti operācijai pret savu gribu, skaidro BBC.

Indijā dzīvo 1,22 miljardi cilvēku. 2030. gadā Indija iedzīvotāju skaita ziņā jau varētu apsteigt Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!