Ukraina sākusi pretterorisma operācijas (ATO) spēku izvešanu no stratēģiski svarīgās Debaļceves pilsētas, par kuru pēdējās dienās notiek smagas kaujas, atsaucoties uz Ukrainas bataljona "Donbass" komandieri, vēsta aģentūra UNIAN.

"Karavīru izvešana no Debaļceves notiek organizēti un plānveidīgi," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis brīvprātīgo bataljona "Donbass" komandieris un deputāts Semens Semenčenko.

"Visi stāsti par kontroli pār Lohvinovi izrādījās pasakas – ķirbis nepārvērtās par karieti. Ceļu Debaļceve–Artemivska mēs nekontrolējam tieši Lohvinoves dēļ. Citus ceļus blīvi nosedz Nacionālā gvarde, "Donbass" un armijas daļas. Pretinieks cenšas nogriezt šos ceļus un traucēt grupējuma izvešanu," skaidro Semenčenko.

Viņš arī norāda, ka sākusi strādāt Ukrainas artilērija, neļaujot kaujiniekiem sapulcināt spēkus uzbrukumam. "Dzīvības ceļus cieši notur mūsu daļas, pastāvīgi atsitot teroristu uzbrukumus. Strādā haubices, "gradi", "uragani", mīnmetēji un tanki," turpina Semčenko.

Vēl otrdien ATO preses centrs ziņoja, ka Ukrainas spēki ir atguvuši kontroli pār Lohvinovi un kontrolē galveno ceļu uz Debaļcevi. Tomēr vēlāk no Debaļceves sāka pienākt ziņas, ka tur notiek ielu kaujas un Ukrainas spēki ir aplenkti.

Tikmēr UNIAN ziņo, ka no ielenkuma Debaļcevē izdevies izlauzties aptuveni 150 karavīriem no diviem tūkstošiem 128. brigādes karavīru. Aģentūras avots atklājis, ka karavīri jau ir Artemivskā.

"Situācija ir smaga, kaujinieki pastāvīgi apšauda Ukrainas karavīrus, tāpēc atkāpšanās notiek nelielās grupās," pastāstīja avots.

Grupa "Informācijas pretestība" ziņo, ka trešdien no rīta Debaļcevē turpinās smagas kaujas un Maskava atbalstīties kaujinieki pilsētiņas ieņemšanai nosūtījuši visas konkrētajā rajonā esošās rezerves.

Debaļceves apkārtnē kaujas turpinās par spīti pamieram. Pilsētiņa ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas dzelzceļa mezgls, kas dotu iespēju Krievijai apgādāt kaujinieku kontrolētās teritorijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Maskavas atbalstītie kaujinieki iepriekš paziņoja, ka pilsētiņa ir ielenkta, tāpēc uzskatāma par viņu teritoriju, uz kuru 15. februārī spēkā stājusies uguns pārtraukšana neattiecas.

ASV jau apsūdzēja Krieviju un tās atbalstītos kaujiniekus pamiera nosacījumu pārkāpšanā, to atzīst arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kuriem prokrieviskie kaujinieki lieguši piekļuvi pilsētai.

Debaļceve atrodas izvirzījumā ārpus pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, tāpēc tās aizsardzība ir sarežģītāka un tika ziņots, ka kaujinieki nosprostojuši galvenos ceļus, kas savieno pilsētiņu ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!