Foto: Foto no personīgā arhīva

Dalība NATO paredz kolektīvo aizsardzību – tas nozīmē, ka Polija domā ne tikai par sevi, bet arī saviem kaimiņiem, un vajadzības gadījumā spēs palīdzēt Baltijai, intervijā portālam "Delfi.lt" pauž bijušais Polijas armijas specvienības "Grom" komandieris, rezerves ģenerālmajors Romāns Poļko.

"Nav noslēpums, ka Krievijas armijā ir poļu vai lietuviešu valodās runājošas vienības, kas sagatavotas diversijām mūsu valstu teritorijās. Domāju, ka mūsu poļu specvienība, kas ir labi sastrādājusies ar kolēģiem no Baltijas valstīm, varēs efektīvi palīdzēt lietuviešiem, latviešiem un igauņiem," pauž pārliecību Poļko, atbildot uz jautājumu, vai Polija spēs palīdzēt Baltijas valstīm, ja pati piedzīvotu Krievijas uzbrukumu no Kaļiņingradas.

Rezerves ģenerālmajors uzsver, ka NATO kolektīvā aizsardzība paredz rūpēties ne tikai par savu drošību, bet arī palīdzēt kaimiņiem.

Poļko intervijā atklāj, ka misijas laikā Kosovā ir komandējis Lietuvas karavīrus un vērtē viņu kaujas garu un sagatavotību kā lielisku. Lietuvas armija, atšķirībā no Ukrainas spēkiem, ir reformēta, tāpēc Krimas scenārijs Lietuvā neizdotos, viņš uzskata.

Tomēr uzdevumu noturēties 72 stundas, kas varētu būt nepieciešamais laiks, lai sagaidītu NATO palīdzību, viņš raksturo kā ārkārtīgi sarežģītu Krievijas lielā pārspēka dēļ.

"Diemžēl, kā jau es atzīmēju, lielā militārā potenciāla disproporcija starp Krieviju un Lietuvu, pat, ja tai pievieno Latviju un Igauniju, padara uzdevumu noturēties 72 stundas līdz NATO palīdzības saņemšanai velnišķīgi sarežģītu," stāsta bijušais specvienības komandieris.

Tāpēc nedrīkst pieļaut, ka kādai no Alianses dalībvalstīm būtu vienatnē vairākas dienas jāpretojas ienaidniekam, ir pārliecināts Poļko. Šim nolūkam ļoti svarīgi ir veidot NATO ātrās reaģēšanas spēkus, viņš pamato.

Rezerves ģenerālmajors uzskata, ka NATO ilgi valkājusi "rozā brilles" un ar politkorektumu attiekusies pret Krieviju, kā dēļ pārvērtās par "butaforijas tīģeri".

"Lūdzu piedošanu, bet, ko vēl var izdarīt, lai nekaitinātu Krieviju? Piekāpties Kremlim? Dot Krievijai iespēju atjaunot savu padomju impēriju? Par laimi, tīģeris mostas un atkal kļūst reāls," pauž Poļko.

Pilnu interviju ar poļu rezerves ģenerālmajoru un bijušo specvienības komandieri var lasīt šeit.

Centrālās un Austrumeiropas politikas speciālists Edvards Lūkass agrāk ir norādījis, ka Polija ieņem galveno lomu palīdzības sniegšanā Baltijas valstīm krīzes gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!