Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirmdien Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākās amatpersonas, tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Groismanu, vienojās par kopīgu iniciatīvu – dalīties parlamentārā darba pieredzē ar Ukrainas parlamentāriešiem, lai veicinātu Augstākās Radas darba efektivitāti, portālu "Delfi" informēja Saeimas preses dienests.

Latviju Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē Ukrainā pārstāvēja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze.

Iniciatīvas ietvaros plānots uzņemt Ukrainas deputātus Baltijas un Ziemeļvalstīs, lai dalītos pieredzē par tādiem praktiskiem jautājumiem kā parlamentu politisko frakciju izveide un darbs, attiecības starp koalīciju un opozīciju, darbs nozaru komisijās, parlamentārā uzraudzība un citiem parlamenta darba jautājumiem.

„Pieredzes apmaiņas programma Augstākajā Radā jaunievēlētajiem deputātiem ir iespēja sniegt praktisku ieguldījumu demokrātijas stiprināšanā Ukrainā. Tādēļ kopā ar citu Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākajām amatpersonām esam vienojušies par iniciatīvu, kuras mērķis ir veicināt izpratni par parlamentārismu un dalīties pieredzē par praktiskiem darba organizācijas jautājumiem. Īpaši svarīgi tas ir ņemot vērā augsto parlamentā jaunievēlēto deputātu skaitu - 60 procenti, kuriem savi pienākumi jāsāk pildīt izaicinājumiem pilnā laikā, kad valstī norisinās nozīmīgas un vēsturiskas pārmaiņas," norādījis Daudze, uzsverot Latvijas gatavību aktīvi dalīties reformu pieredzē.

Kā vienu no efektīvākajiem formātiem Daudze uzsvēris sadarbību starp abu valstu parlamentu nozaru komisijām, kā arī administratīvā līmenī.

Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstākās amatpersonas arī norādījušas, ka atbalstu Ukrainai nepieciešams sniegt ilgtermiņā, bet vienlaikus, Ukrainai pašai ir jāturpina aktīvi veikt uzsāktās reformas. Tāpat svarīgi, lai īstenoto reformu nozīme un sasniegtie rezultāti tiktu skaidroti gan valsts iedzīvotājiem, tādējādi veicinot sabiedrības izpratni par to nepieciešamību valsts ilgtermiņa stabilitātei, gar arī Ukrainas sadarbības partneriem - Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī nepieciešamība mazināt augsto korupcijas līmeni Ukrainā. Daudze informējis, ka jau tuvākajās dienās Latvijas vēstniecība Ukrainā organizēs apaļā galda diskusijas Kijevā un Harkivā, kas veltīts korupcijas apkarošanas jautājumiem. Tajā piedalīsies arī Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas vadītājs Aleksejs Loskutovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!