Foto: AFP/Scanpix

Vācijas mediji un politiķi piesardzīgi reaģējuši uz Eiropas Savienības (ES) un Turcijas vienošanās projektu par nelegālo imigrantu plūdu apturēšanu, daudziem paužot bažas par Ankaras jaunajām prasībām – piešķirt tai vēl trīs miljardus eiro un paātrināt sarunas par Turcijas uzņemšanu ES.

28 ES dalībvalstu līderi ar gandarījumu reaģējuši uz Ankaras piedāvājumu uzņemt atpakaļ visus nelegālos imigrantus, kas ES ierodas no tās teritorijas, un principā piekrituši arī citām prasībām, tomēr galīgo lēmumu pieņemšanu līderi atlika līdz 17. un 18. marta samitam.

Vācijas kanclere Angela Merkele, kuras "atvērto durvju" bēgļu politika tiks pārbaudīta svētdien gaidāmajās reģionālo parlamentu vēlēšanās, pakļauta vēlētāju un Bavārijas koalīcijas partneru spiedienam samazināt imigrantu pieplūdumu.

Runājot Briselē, viņa sacīja, ka plāni, ja tie tiks īstenoti, būs "pārrāvums".

Tiesa gan, pat viņas vadītās Kristīgo demokrātu savienības (CDU) Bundestāga frakcijas līderis Folkers Kauders par vienošanās projektu izteicās piesardzīgi, raidorganizācijai ARD to dēvējot par "ļoti svarīgu pārejas soli".

Atspoguļojot plaši izplatīto skepsi Bavārijas konservatīvo nometnē - Kristīgi sociālajā savienībā (CSU) - deputāts Hans Pēters Frīdrihs atzina, ka nav skaidrs, vai tuvāko nedēļu laikā izdosies noslēgt labu vienošanos.

Politiķis sacīja, ka viņam ir pretrunīgas sajūtas par Ankaras plānu, un brīdināja, ka Eiropa nedrīkst pieļaut, ka tā tiek šantažēta.

Merkeles konservatīvajā blokā daudzi ir pret Turcijas uzņemšanu ES, bet kanclere vairākkārt norādījusi, ka atrisināt migrācijas krīzi bez Ankaras neesot iespējams.

Kaut arī vienošanās projekts tika izziņots pārāk vēlu, lai par to varētu parādīties publikācijas vairumā otrdienas laikrakstu, avīze "Bild" otrdienas numura pirmajā lappusē jau deklarē - "Turcija par bēgļiem grib vēl trīs miljardus eiro".

Lielās pārmaiņas imigrācijas krīzē atkal atliktas," sūrojas "Bild". "Rezultāts? Nav nekāda rezultāta," rezumē laikraksts.

ES valstu līderi pirmdienas vakarā apsveica panākto "lūzumu" sarunās ar Turciju par vienošanos migrācijas krīzes ierobežošanai, bet atlika lēmuma pieņemšanu līdz nākamās nedēļas samitam, lai apspriestu Ankaras jauno prasību detaļas.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu sarunās Briselē pārsteidza ES valstu līderus, pēkšņi lūdzot palielināt palīdzību Turcijai par trim miljardiem eiro un līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu ar ES.

Viņš sacīja, ka apmaiņā pret to Turcija varētu uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus, kas ieradušies Grieķijas salās. Davutolu arī ierosināja vienošanos, saskaņā ar kuru ES izmitinātu vienu Sīrijas bēgli no nometnēm Turcijā apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Turcija uzņemtu no Grieķijas.

Pēc tam, kad ES valstu līderi "silti apsveica" Turcijas priekšlikumus, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sacīja, ka viņš tagad pievērsīsies juridiskām detaļām, lai panāktu galīgo vienošanos ES samitā, kas 17. un 18. martā notiks Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!