Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) cilvēku kontrabandas apkarošanas misija "Sofija" nespēj sasniegt savus mērķus un apturēt nelegālo migrāciju pāri Vidusjūrai uz Eiropu, atsaucoties uz Lielbritānijas parlamenta komisijas secinājumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Operācija "Sofija" nekādā jēgpilnā veidā neaptur kontrabandistu laivas, secināts Lordu palātas ES komisijas ziņojumā. Koka laivu iznīcināšana tikai piespiedusi kontrabandistus izmantot piepūšamās gumijas laivas, pakļaujot migrantus vēl lielākam riskam, secina parlamentārieši.

Operācija "Sofija" tika sākta 2015. gada jūnijā, kad karš Sīrijā un Irākā veicināja vēl nepieredzētu migrācijas vilni no Tuvajiem Austrumiem uz Eiropu. Caur Lībiju uz Itāliju gan vairāk dodas migranti no Āfrikas valstīm.

Jūras misija tika uzsākta, kad pēc virknes incidentu Vidusjūrā noslīka simtiem migrantu, kas nedrošās laivās cerēja nokļūt Itālijā. ES deva atļauju operācijas dalībniekiem apturēt, pārmeklēt, konfiscēt un likt doties atpakaļ peldlīdzekļiem, kuri varētu būt saistīti ar cilvēku kontrabandu.

Kamēr pēc ES un Turcijas noslēgtās vienošanās migrantu plūsmas ierobežošanā samazinās bēgļu skaits, kas ierodas Grieķijas salās, mēģinājumi šķērsot Vidusjūru no Lībijas turpina pieaugt.

Britu komisijas ziņojumā arī norādīts, ka operācijas laikā līdz šim arestēti tikai zema ranga kontrabandas dalībnieki. Deputāti kritizē, ka ir būtiski ierobežotas izlūkošanas datu vākšanas iespējas par kontrabandas tīklu darbību uz sauszemes, tāpēc ir mazas izredzes izjaukt šo biznesa modeli.

Tāpat misija joprojām notiek tikai starptautiskajos ūdeņos, bet nevis pie Lībijas krastiem, kā tas bija sākumā iecerēts, atzīmē britu parlamentārieši.

"Vērtīga kā meklēšanas un glābšanas misija operācija "Sofija" nepilda, un, mēs uzsveram, nevar sasniegt savus mērķus. Tā cīnās ar sekām, nevis cēloņiem," teikts ziņojumā.

Operācija "Sofija" ir nosaukta uz ES kuģa piedzimuša bērna vārdā, kura māte tika izglābta jūrā netālu no Lībijas 2015. gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!