Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievija spēj saražot gandrīz trīs reizes vairāk artilērijas munīcijas nekā ASV un Eiropa, kas uzskatāma par okupantu priekšrocību šogad gaidāmajā Maskavas ofensīvā, norāda medijs CNN.

Krievija saražo aptuveni 250 000 artilērijas šāviņu mēnesī jeb aptuveni trīs miljonus gadā, liecina NATO izlūkdienestu aplēses, ar kurām iepazīstināts CNN, kā arī anonīmi avoti, kas pazīstami ar tēmu.

Savukārt ASV un Eiropa katru gadu spējot saražot vien aptuveni 1,2 miljonus šāviņu, ko nosūtīt Kijivai, sarunā ar CNN skaidrojusi anonīma augsta ranga izlūkdienesta amatpersona no Eiropas.

Kāda militārpersona aizvadītajā nedēļā žurnālistiem komentējusi, ka ASV izvirzīja mērķi līdz 2025. gada beigām spēt saražot 100 000 artilērijas šāviņu mēnesī, kas ir mazāk nekā puse no Krievijas ikmēneša produkcijas. CNN uzsver, ka pat šis skaitlis ir tagad nesasniedzams, jo Vašingtonas plānotais finansējums Ukrainai ASV Kongresā tiek bloķēts.

"Mēs šobrīd esam produkcijas karā. Rezultāts Ukrainā ir atkarīgs no tā, kā katra puse ir aprīkota, lai rīkotos šajā karā," sarunā ar mediju uzsvēra anonīma NATO amatpersona.

Amatpersonas norāda, ka Krievija pašlaik izšauj aptuveni 10 000 šāviņu dienā, salīdzinot ar tikai 2000, ko izšauj Ukrainas puse. Saskaņā ar Eiropas izlūkdienesta pārstāvja teikto, dažās vietās uz frontes līnijas šī attiecība esot vēl traģiskāka.

Militārie analītiķi norādījuši, ka karš, visticamāk, tiks uzvarēts vai zaudēts, pamatojoties uz to, kurš izšaus visvairāk artilērijas šāviņu. "Krievija patiešām palielina ievērojamas priekšrocības ražošanā un kaujas laukā," norādījis NATO pārstāvis.

Tāpat amatpersona sarunā ar CNN uzsvērusi, ka Krievijas artilērijas rūpnīcās darbs norisinās visu diennakti. To Krievijas iedzīvotāju skaits, kuri strādā aizsardzības sektorā, kopš iebrukuma esot pieaudzis par miljonu. Tāpat viņš atgādinājis par Krievijas sabiedrotajiem Irānu un Ziemeļkoreju, kas arī okupantiem nodrošinājušas munīciju. Krievija "liek uz spēles visu, kas tai ir", uzsvēris izlūkdienesta pārstāvis: "Viņu kara mašīna darbojas uz pilnu jaudu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!