Foto: F64
Vairāki diezgan populāri "Telegram" kanāli pēdējās dienās izplata apgalvojumu, ka Latvija plānojot deportēt tos Krievijas pilsoņus, kas balsos Krievijas prezidenta vēlēšanās. Portāls "Delfi" sazinājās gan ar Tieslietu ministriju (TM), gan ar Iekšlietu ministriju (IeM), noskaidrojot, ka šādam apgalvojam nav pamata.

Konkrētajā ierakstā apgalvots, ka tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) esot teikusi, ka dalība šajās vēlēšanās būs pielīdzināma kara atbalstam. Jāpiebilst, ka kanāliem, no kuriem pārpublicēta šī informācija, ir auditorija, kas sasniedz vairākus miljonus cilvēku.

TM portālam "Delfi" skaidroja, ka dezinformatori izrāvuši no konteksta un sagrozījuši tieslietu ministres teikto. Nevar būt runa par izraidīšanu, jo Krimināllikumā šāds sods par kara atbalstīšanas faktu nav paredzēts.

Latvija ir Vīnes konvencijas dalībvalsts. Latvija nekādā veidā nevar ietekmēt to, ko Krievijas pilsoņi dara savas valsts vēstniecības telpās, jo juridiski tā ir Krievijas teritorija.
Tieslietu ministrija

Vienlaikus TM uzsvēra, ka Latvijā ir paredzēta kriminālatbildība par Krievijas agresijas kara Ukrainā atbalstīšanu vai attaisnošanu. Ja tiesībsargājošās iestādes konstatēs publisku kara atbalstīšanas vai attaisnošanas faktu, tad atbilstoši rīkosies, lai ievērotu mūsu valsts un sabiedrības drošības intereses.

Tāpat TM skaidroja, ka Baltijas valstis kopīgā ārlietu ministru paziņojumā skaidri ir paudušas atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei.

"Gaidāmās prezidenta "vēlēšanas" Krievijā nebūs ne brīvas, ne godīgas. Opozīcijas un neatkarīgo mediju pilnīgas apspiešanas apstākļos, bez ticamiem alternatīviem kandidātiem un starptautiskas novērošanas, šīm vēlēšanām nebūs nekādas demokrātiskas leģitimitātes. Latvija, Igaunija un Lietuva turpina ievērot mūsu starptautiskās saistības atbilstoši Vīnes konvencijai, lai nodrošinātu diplomātisko pārstāvniecību un to personāla drošību mūsu valstīs, un darīs to arī turpmāk," skaidroja TM.

Šādas ziņas nepatiesību portālam "Delfi" apliecināja arī IeM.

Prezidenta vēlēšanas Krievijā notiks no 15. līdz 17. martam. Jāuzsver, ka lielākā daļa neatkarīgo Krievijas mediju uzsver, ka šajās vēlēšanās sagaidāma Vladimira Putina uzvara, jo viņa režīms ilgstoši falsificē vēlēšanu rezultātus.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!