Foto: PantherMedia/Scanpix
Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins 15. februārī no Saeimas tribīnes debatēs apgalvoja, ka bērnudārzos ir paredzēts apgūt to, kā uzvilkt prezervatīvus uz burkāniem. Portāls "Delfi" sazinājās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kur noskaidroja, ka itin nevienā mācību programmā šāda nodarbība nemaz nav paredzēta.

Portāls "Delfi" rakstiski nosūtījis jautājumu Kiršteinam, cerot uzzināt, no kurienes viņš guvis šādu informāciju, bet atbilde līdz šim nav saņemta. Ja tāda tiks saņemta, tad šī ziņa tiks papildināta.

IZM portālam "Delfi" skaidroja, ka pirmsskolas izglītības vadlīnijās nav noteiktas nekādas mācību tēmas saistībā ar prezervatīvu lietošanu. Tāpat Izglītības kvalitātes valsts dienesta rīcībā nav informācijas, ka kādā pirmsskolas izglītības iestādē būtu notikušas šādas vai līdzīgas nodarbības.

"Ja vecākiem vai citiem sabiedrības locekļiem ir konkrēti fakti par iespējamu izglītības iestādes prettiesisku rīcību izglītības procesa īstenošanā, aicinām steidzami vērsties pie izglītības iestādes dibinātāja vai Izglītības kvalitātes valsts dienestā, minot izglītības iestādes nosaukumu un citus faktus. Savukārt, ja ir aizdomas par bērnu tiesību pārkāpumiem izglītības iestādē, jāvēršas Bērnu aizsardzības centrā," uzsvēra ministrijā.

Vienlaikus IZM atgādināja, ka Pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteikts, ka pirmsskolas izglītības saturā un procesā iekļaujamās vērtības ir dzīvība, cilvēka cieņa, brīvība, ģimene, darbs, daba, latviešu valoda un Latvijas valsts, kā arī citas vērtības, kas minētas Satversmē un izglītojamo audzināšanas vadlīnijās.

Arī Pirmsskolas izglītības vadlīniju sociālajā un pilsoniskajā mācību jomā uzsvērta bērna sevis apzināšanās un piederības ģimenei stiprināšana, bet kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā mācību jomā bērni iepazīst latviešu un citu tautu tradicionālajai kultūrai raksturīgo, skandē tautasdziesmas u.c. Līdz ar to gan pirmsskolas izglītības, gan pārējo izglītības pakāpju izglītības un audzināšanas procesā ir likts liels uzsvars uz vērtību nozīmību un ieaudzināšanu, tostarp ģimenes, vispārcilvēciskajām un latviskajām vērtībām.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!