Farmācijas uzņēmuma AS "Grindeks" fonds "Zinātnes un izglītības atbalstam" izcilākajiem un jaunajiem Latvijas zinātniekiem, mācībspēkiem un mācību iestādēm šogad pasniedz prēmijas un stipendijas 30 000 latu vērtībā.
"Grindeks" balvu pasniegšanas ceremonija. Fotogalerija

Šogad lielākās atbalsta prēmijas piešķir mācību iestādēm – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Bioloģiski aktīvo savienojumu ķīmijas tehnoloģijas katedrai, Latvijas Universitātes (LU) Ķīmijas fakultātei, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžai, Dobeles Valsts ģimnāzijai, Daugavpils 10. vidusskolai.

Lai mudinātu skolotājus pēc iespējas aktīvāk ieinteresēt jauniešus par dabaszinātnēm, fondā īpaša loma atvēlēta mācībspēku atbalstīšanai. Šogad prēmijas saņem Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas direktors, lektors, profesionālo mācību priekšmetu skolotājs Valērijs Krupskis, Skaistkalnes vidusskolas ķīmijas un fizikas skolotāja Biruta Igaune un Iecavas vidusskolas ķīmijas skolotājs Mihails Gorskis.

Par izcilu veikumu vai mūža ieguldījumu zinātnē piešķir trīs "Zelta pūces", un katrs no laureātiem saņem arī 1000 latu lielu prēmiju.

Par būtisku ieguldījumu medicīnas ķīmijas metodoloģijas attīstībā Latvijā un jaunu zāļu vielu izstrādē "Zelta pūci" saņem ķīmijas zinātņu doktors, Latvijas Organiskās sintēzes institūta CNS aktīvo savienojumu laboratorijas vadītājs Valerjans Kauss.

Prestižā "Zelta pūce" piešķirta arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķei, Filoloģijas habilitētā doktorei, Latvijas Universitātes aģentūras Latviešu valodas institūta Terminoloģijas nodaļas vadošā pētniecei, LZA Terminoloģijas komisijas priekšsēdētājai Valentīnai Skujiņai par monogrāfiju "Salikteņi G.Menceļa vārdnīcā "LETTUS" un krājumā "Phraseologia Lettica"".

"Zelta pūci" saņem fizikas habilitētais doktors, Atomfizikas un spektroskopijas institūta direktors, Latvijas Universitāte profesors Jānis Spīgulis par veiktajiem pētījumiem biomedicīniskajā optikā. Spīguļa pētījumu rezultātā Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūta Bio-optikas un šķiedru optikas laboratorijā izstrādāti jauni optiskie paņēmieni ādas un asinsvadu saslimstību diagnostikai.

"Sudraba pūces" par nozīmīgiem atklājumiem piešķirtas četriem jaunajiem zinātniekiem un katrs no viņiem saņem arī 250 latu lielu stipendiju. "Sudraba pūces" saņem RTU Materiālzinātnes un Lietišķās ķīmijas fakultātes inženierzinātņu maģistre ķīmijā Imanta Brūvere par darbu ""4-Aril un 4-piridilaizvietoto 1,4-dihidropiridīnu sintēze un alkilēšana", LU Ķīmijas fakultātes dabaszinātņu maģistrs ķīmijā Andrejs Krasikovs par darbu "Vara katalizētā indola halogenīdu amidēšana", LU Ķīmijas fakultātes dabas zinātņu maģistrante ķīmijā Agnese Kukāre par darbu "Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu koncentrācijas samazināšanas iespējas pārtikas produktos" un LU Medicīnas fakultātes doktorante Jolanta Pupure par darbu "Uz mitohondrijiem mērķētu vielu neiro-, kardio- un hepatoprotektīvie efekti azidotimidīna toksicitātes modelī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!