Automašīna bez mūzikas ir kas līdzīgs akvārijam bez zivtiņām it kā jau vide ir, tomēr kaut kā tajā trūkst. Droši vien vairākums autobraucēju piekritīs apgalvojumam, ka laba mūzika (tāpat kā zivtiņas) spēj mazināt dienišķo nogurumu un novērst uzmanību no apkārt esošajām negācijām. Auto salons ir viena no pateicīgākajām vietām, kur sev pieņemamā skaļumā, neviena netraucēts un netraucējot citus, iespējams baudīt iemīļoto radiostaciju vai iecienītāko ierakstu konservus.

  • Alpine CHA-S634 + Alpine CDA-7893R
  • Kenwood KDC-C719MP + Kenwood KDC-7021
  • Sony CDX-T70MX + Sony CDX-MP70

Vai zinājāt, ka audiocentra skaļuma regulētājs līdztekus pagrieziena rādītāja svirai ir viens no biežāk lietojamajiem auto vadības orgāniem? Diemžēl ar skaļuma regulēšanu arī autobraucēju vienotība beidzas. Tos frakcijās sadala ne tikai atšķirīga muzikāla gaume. Viena audiofilu kategorija ir spējīga samierināties ar automobilī iebūvēto standarta audio centru, baudot vairāk vai mazāk muzikālas radiostacijas. Turpretī ir ļaudis, kuri gatavi savos spēkratos investēt līdzekļus, kas pat vairākas reizes pārspēj paša automobiļa vērtību. Šajā gadījumā mūsu uzdevums nav apspriest ne vienus, ne otrus, viņi savu izvēli ir izdarījuši , taču ir trešā kategorija. Tie ir autoīpašnieki, kas plāno iespējami racionālāk paplašināt sava transporta līdzekļa muzikālās iespējas.

Ar ko sākt?

Vairākums speciālistu pauž viedokli, ka veiksmīgam startam nepieciešams labs pastiprinātājs plus kvalitatīvs akustiskais aprīkojums. Efektīvi, taču dārgi. Turklāt, objektīvi izvērtējot, tikai neliela melomānu daļa izrādās apveltīti ar absolūtu muzikālo dzirdi un spēj novērtēt šādas aparatūras piedāvātās iespējas. Daudz ievērojamākai mūzikas patērētāju daļai aktuālāks ir jautājums par repertuāru. Ja radiostacijas nespēj 24 stundas diennaktī nodrošināt iecienīto mūziku, jānodrošinās ar personīgo fonotēku. Audiokasešu laiks ir pagājis, minidiski mūsu sadzīvē tā arī nav ieņēmuši paliekošu vietu, tāpēc diez vai kāds vairs apstrīdēs kompaktdisku priekšrocības. Arī automobilī tie nodrošinās visaugstvērtīgāko muzikālo noformējumu, līdz ar to loģiski, ka modernās auto audio galvas ierīces tiek aprīkotas ar kompaktdisku atskaņotāju.

Iepazīstieties - kompaktdisku mainītājs

Skaidrs, ka parasts kompaktdisku atskaņotājs neatrisina muzikālā repertuāra problēmas. Drillējot vienu disku, jūs drīz vien nogursiet no savas iemīļotās mūzikas. Protams, cimdu nodalījumā varat glabāt apmaiņas fondu, taču disku maiņa automašīnā ir sarežģīta procedūra, un tās izpilde, vienlaikus vadot automašīnu, jau prasa diezgan augsta līmeņa virtuozitāti. Lai braucēju atbrīvotu no šādām bīstamām rotaļām, radīts tehnoloģisks risinājums kompaktdisku mainītājs. Būtībā tas ir disku atskaņotājs, kura aktīvajā arhīvā iespējams uzglabāt vairākus rezerves diskus. Populārāko auto kompaktdisku mainītāju ietilpība svārstās no sešiem līdz divpadsmit diskiem, taču daži ražotāji piedāvā arī krietni apjomīgākus aparātus. Šāda ierīce ļauj, nenovēršot uzmanību no ceļa, viegli un vienkārši muzicēt savas fonotēkas rāmjos.

Mainītāju tests

Modernajiem kompaktdisku mainītājiem ir lieliska amortizācijas sistēma, kas nelīdzenos ceļu apstākļos nodrošina pat labāku disku aizsardzību nekā standarta galvas kompaktdisku atskaņotājs. Kompaktdisku mainītāja muzikālā rezerve ir pietiekami liela, lai turp un atpakaļ nesteidzīgā gaitā šķērsotu Latviju, taču patiesam mūzikas cienītājam, kura ikdiena saistīta ar sevišķi gariem pārbraucieniem, repertuāra dažādības jautājums joprojām ir aktuāls. Šajā gadījumā glābt varētu datorizētais ierakstu konservēšanas un uzglabāšanas paņēmiens mp3, kas ieņem aizvien stabilākas pozīcijas sadzīves audiotehnikā. Jau noslāņojusies (pagaidām neliela) ļaužu kategorija, kas savas apjomīgās fonotēkas labprātīgi sapako daudz kompaktākos mp3 failos. Vienā mp3 formāta diskā iespējams ierakstīt vairāk nekā desmitu parasto kompaktdisku. Tātad iedomājieties, par cik ietilpīgu mūzikas arhīvu var kļūt kompaktdisku mainītājs, kas spēj atšifrēt mp3 failus.

Esam nonākuši līdz mūsu tēmai. Šoreiz aplūkosim tieši kompaktdisku mainītājus ar moderno mp3 papildfunkciju.

Katrs pats sev dīdžejs

Tātad kādas priekšrocības lietotājs gūst no disku mainītāja ar mp3 papildfunkciju?Pirmais un galvenais repertuāra pārbagātība. Visupirms mp3 formātā jūs pats varat formēt savu fonotēku, diskos apkopojot tieši savus iemīļotākos izpildītājus un tikai tīkamākos skaņdarbus. Ar šādu pielādētu aparātu jūs varēsiet doties ceļojumā no Rīgas līdz Pekinai vai Lejasvasjukiem, ja vēlaties turp doties, visa ceļojuma laikā nonstopā un bez atkārtojumiem klausoties paša sastādītu audioprogrammu.

Pateicoties neierobežotajām interneta iespējām, jūs varat iegūt savā īpašumā dažādus reliktus, piemēram, ekskluzīvus koncertierakstus, kas nekad nav izdoti kompaktdisku formātā vai netiek piedāvāti pelēcīgajā komercmūzikas tirgū. Turklāt jums nevajadzēs automašīnā drillēt dārgus un vērtīgus kompaktdiskus. Tos varēsiet mp3 formātā pārrakstīt uz lētas matricas, ko bojājuma gadījumā iespējams bez sirdsapziņas pārmetumiem izsviest.

Arī tad, ja disku mainītājs kopā ar automašīnu un visām tās pretaizdzīšanas ierīcēm tiks nozagts, jūsu vērtīgā muzikālā kolekcija, kas glabājas mājā zem septiņām atslēgām, netiks noplicināta. Vēl viena mp3 formāta priekšrocība ir failos saistītie ID3 tagi, kas satur diezgan bagātīgu tekstuālo informāciju par mūziku skaņdarba nosaukumu, tā izpildītāju u. tml. Šī informācija ir lasāma uz galvas ierīces ekrāna. Tā krietni atvieglo sērfošanu pa apjomīgo fonotēku. Līdzīgu servisu teorētiski piedāvā arī CD-text sistēma, diemžēl kompaktdiskos šādu informāciju gadās redzēt krietni retāk nekā aparātus, kas to spētu lasīt.

Nedraudzīgie disku mainītāji

Ja, tuvāk iepazīstot mp3 specifiku, konstatējat, ka tehnoloģiski šāds mūzikas formāts jums der, atliek tikai pats mazumiņš izvēlēties nākamo darba aparatūru atbilstošu kompaktdisku mainītāju. Tas patiesībā izrādās vienkāršs uzdevums. Turpinot senas tradīcijas, audiotehnikas ražotāji cītīgi cenšas klientus saistīt pie savas markas. Mūsu gadījumā tas nozīmē, ka kompaktdisku mainītājs ir savietojams vienīgi ar tās pašas ražotājfirmas galvas ierīci. Lūkojot tirgū pēc disku mainītāja ar mp3 papildfunkciju, jūs drīz vien sapratīsiet, ka šādu specifisku produktu izvēle ir visai ierobežota. Tā pagaidām vēl ir tehnoloģiskā nākotne…

Autoīpašniekiem, kuru mašīnās ir ražotāja integrēta standarta audiogalva, jāsamierinās ar skarbo patiesību, ka mp3/CD mainītājs tur nebūs pieslēdzams. Tāpat i nesapņojiet moderno ierīci pieslēgt pie sava padzīvojušā kasetnieka vai pirms trim, četriem un vairāk gadiem izlaistā disku atskaņotāja. Tiesa, pilnīgu bezizejas situāciju nav. Atrodami speciāli komplekti, kas piedāvā kompaktdisku mainītāja vadību ar atsevišķu pulti, bet skaņas signāls galvas ierīcei tiek piegādāts kādā fiksētā FM diapazonā, tātad jūsu disku atskaņotājs darbosies kā personiska radiostacija. Šajā gadījumā, protams, nav runas par augsti kvalitatīvu skanējumu…

Tātad pirms mainītāja iegādes jāieskatās jūsu izvēlētā vai nesen iegādātā audiocentra izgatavotāja produktu katalogā, lai pārliecinātos, vai piedāvājumā vispār ir atbilstoša disku ierīce.

Pēc tam jau vajadzētu nopietni konsultēties ar firmas pārstāvi, lai iegūtu iespējami izsmeļošu informāciju par to, vai jūsu konkrētā galva būs savietojama ar iecerēto mp3/CD mainītāju. Lieta tāda, ka vairākums zināmo galvas ierīču, kuras izgatavotas pat vēl 2002. gada sākumā, nespēj pilnvērtīgi sadarboties ar modernajiem disku mainītājiem ar mp3 papildfunkciju. To savstarpējās nesaskaņas izpaužas kā nespēja nodrošināt normālu ātru un informatīvu navigāciju pa mp3 katalogiem. Tādā gadījumā mūziku varēsiet izvēlēties, vienīgi pacietīgi un secīgi šķirstot cauri visu savu diskotēku. Uz displeja nebūs pieejami izpildītāju un skaņdarbu nosaukumi, kas atņems vēl daļu no mp3 tehnoloģiskās burvības.

NEXT iesaka

Ja līdzekļi atļauj, audioiekārtas komplektāciju vajadzētu sākt ar jauna CD/mp3 resīvera iegādi, izvēloties tādu, kas ļaus pilnībā izmantot eventuālā mp3/CD mainītāja tehniskās iespējas. Tā nebūs lēta, taču ļoti efektīva pieeja, lai izvairītos no nepatīkamām kļūdām.

Vajadzētu noskaidrot, pirmkārt, vai mainītājs spēj atšifrēt garus, sarežģītus failu nosaukumus un ID3 tagus; otrkārt, vai tas spēj lasīt nenobeigtus (not finalized) diskus, kuros atstāta brīva informatīvā telpa. Tās gan nav obligātas prasības, taču būtu vēlamas izmantošanas vienkāršībai. Modernajiem mp3 mainītājiem nav novēroti ierobežojumi attiecībā uz failu kompresijas pakāpi, taču arī šis jautājums būtu pie ražotāja pārstāvja jāprecizē.

Kompaktdisku mainītāja uzstādīšanu NEXT iesaka uzticēt profesionāļiem. Viņi ne tikai atradīs tam vispiemērotāko vietu, korekti uzstādīs, bet arī palīdzēs noregulēt galvas skaņu traktu tādējādi, lai minimizētu iespējamo mp3 failu skaņas defektu parādīšanos. Varat ticēt, ka ar speciālistu palīdzību jūs savai auto mūzikai atvēlētos līdzekļus izlietosiet visefektīvāk.

Vērtēšanas kritēriji

NEXT nolēma iziet ierindas pircēja meklējumu un izvēles sarežģītos ceļus. Trijās no Latvijas audioaparatūras pārstāvniecībām mums izdevās atrast disku mainītājus ar mp3 papildfunkciju. Par vērtēšanas kritērijiem izvēlējāmies:

  • Mainītāja ātrdarbība
  • Konstruktīvā ergonomika
  • Funkcionalitāte

Izmēģinājumiem izmantojām gan firmas audiodiskus, gan CD-R/RW diskus ar mp3 formāta failiem.

Auto kompaktdisku mainītāju tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!