Foto: F64

Kopš pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" meitasuzņēmuma "Aqua Riga" dibināšanas pagājis pusotrs gads, taču projekts joprojām stagnē un darbu nav sācis.

Kā pastāstīja "Aqua Riga" valdes priekšsēdētāja Ineta Zalāne, "Rīgas ūdens" valde šovasar nolēmusi uzņēmumu oficiāli iesaldēt. Uzņēmuma darbības plāni joprojām ir neskaidri, jo arī versijas atteikties no šīs ieceres pagaidām neesot. Konkrētāka informācija par strīdīgi vērtētā uzņēmuma nākotni varētu būt gaidāma februārī, taču Zalāne atturējās komentēt, kādus lēmumus varētu pieņemt Rīgas domes vadība.

Lai novērstu līdzekļu izšķērdēšanu, "iesaldējot" uzņēmumu, arī Zalānes atalgojums samazināts līdz minimumam. Viņa kā uzņēmuma vadītāja saņemot minimālo atalgojumu, lai kārtotu grāmatvedības un lietvedības dokumentus.

Zalāne pauda viedokli, ka Latvija Eiropā palikusi "pēdējais brīnums", kur valsts un pašvaldības iespējas nodarboties ar komercdarbību tiek ierobežotas. "Eiropas Savienībā valstis, īpaši pēc krīzes, ir sapratušas, ka tas nav nekas nepieņemams. Domāju, ka drīz to sapratīs arī Latvijā," sacīja "Aqua Riga" vadītāja.

Par spīti nozares uzņēmumu iebildumiem, Rīgas domes lēmums dibināt "Aqua Riga" pieņemts jau 2012.gada 12.jūnijā, bet pērn 28.augustā uzņēmums reģistrēts Komercreģistrā. Uzņēmums plāno ražot pudelēs fasētu ūdeni, lai gūtu papildu ieņēmumus pilsētas ūdensapgādes sistēmas attīstībai. "Aqua Riga" darbības sākums vairākkārt jau ir atlikts, un skaidrības par tā nākotni joprojām nav.

Iepriekš pausts, ka uzņēmuma nākotne atkarīga no Saeimas un Ministru kabineta lēmumiem par Ekonomikas ministrijas izstrādāto Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepriekš atgādinājis, ka Ekonomikas ministrija uz šāda jauna uzņēmuma dibināšanas prettiesiskumu norādīja, vēl pirms Rīgas dome pieņēma lēmumu.

"Rīgas dome, ignorējot ne vien oficiālās vēstules, bet arī saprāta balsi, deva atļauju "Rīgas ūdenim" dibināt jaunu uzņēmumu, lai sāktu biznesu un nodarbotos ar dzeramā ūdens fasēšanu. Pēc tam, kad uzņēmuma izveidē ir ieguldīti vismaz 100 000 latu, Rīgas domes amatpersonas pēkšņi secinājušas, ka problēmas ar likumu tomēr varētu rasties. Tāpēc Valsts kontrolei būtu jāizvērtē, vai šajā gadījumā nav notikusi līdzekļu izšķērdēšana un nesaimnieciska rīcība," norādīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Ekonomikas ministrija jau 2012.gada 11.jūnijā nosūtīja vēstuli Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) un Rīgas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam, "Rīgas ūdens" kapitāla daļu turētāja pārstāvja pilnvarotajam pārstāvim Andrim Amerikam (GKR), norādot, ka "Aqua Riga" dibināšana, ņemot vērā šai sabiedrībai noteikto mērķi un piedāvāto risinājumu, būtu tiesiski nepamatota rīcība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!