Foto: Publicitātes foto

Taksometru kompānijas nozares sakārtošanai piedāvājušas ieviest taksometru patentmaksu, taču Finanšu ministrija (FM) par šādu risinājumu ir piesardzīga, noskaidroja portāls "Delfi".

"BalticTaxi" nozares konsultants Jānis Naglis iepriekš klāstīja, ka taksometru patentmaksas ieviešanas un administrēšanas izmaksas būtu tuvu nullei, bet ienākumi no šīs patentmaksas 2016. gadā būtu bijuši vismaz četru miljonu eiro apmērā no taksometru nozares darbības Rīgā vien.

Tikmēr FM vērš uzmanību uz to, ka pašlaik Latvijā piemērotais patentmaksas modelis nenodrošina personas sociālo aizsardzību visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, savukārt taksometru nozare ir saistīta ar augstu negadījumu risku.

"Pēc FM viedokļa uzklausīšanas nozare informēja, ka piedāvās jaunu domājamās patentmaksa modeli par automašīnu, kuru piemērojot Igaunijā," klāstīja FM, piebilstot, ka ministrijas rīcībā nav informācijas, ka Igaunijā attiecībā uz automašīnu, kuru izmanto vairākas personas taksometru pakalpojumu sniegšanā, būtu iespējams maksāt patentmaksu par mašīnu (par visiem šoferiem) iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu vietā.

FM sola izvērtēt nozares precizēto piedāvājumu un Igaunijas pieredzi.

Jānorāda, ka Valsts iestāžu darba plāns ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016. – 2020. gadam paredz jaunus pasākumus arī transporta jomā, taču atsevišķi priekšlikumi vēl tiek precizēti.

Ēnu ekonomikas ierobežošanai transporta jomā paredzēta arī taksometru jomas sakārtošana un prasību stiprināšana taksometru pakalpojumu sniedzējiem – Satiksmes ministrijas virsvadībā tiek izstrādāts informatīvais ziņojums "Pasažieru pārvadājumu ar taksometriem jomas tiesiskais regulējums un priekšlikumi tās pilnveidošanai", kurā tiks iekļauti priekšlikumi jomas pilnveidošanai, tostarp FM līdzdarbojas ziņojuma izstrādē.

Jau vēstīts, ka "BalticTaxi" taksometru autostāvvietā Krustabaznīcas ielā marta sākumā nodedzinājis trīs taksometrus. Vēl nedēļu pirms tam jau nodedzināts viens kompānijas taksometrs autostāvvietā Pļavniekos, kā arī citu taksometru autovadītāji lieguši "BalticTaxi" taksometram iebraukt Vecrīgā, nobloķējot iebraukšanas ceļu.

Uzņēmums uzbrukumus saista ar "BalticTaxi" nostāju par godīgu konkurenci un nozares sakārtošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!