Foto: Shutterstock

Latvija Norvēģijas varas iestāžu arestētā Latvijas zvejas kuģa "Senators" lietu risinās diplomātiskā ceļā – Saeimas Ārlietu komisija tuvākajā laikā uz sarunu aicinās Norvēģijas Karalistes vēstnieku Latvijā Steinaru Ēgilu Hāgenu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Ceturtdien Ārlietu komisijas sēdē deputāti ar Zemkopības ministrijas (ZM), Ārlietu ministrijas (ĀM) un Eiropas Savienības (ES) Krabju zvejas asociācijas pārstāvjiem pārrunāja Norvēģijā arestētā Latvijas zvejas kuģa jautājumu.

ZM pārstāvji deputātiem sacīja, ka situācija nav mainījusies, proti, kuģis ir arestēts kopš 16. janvāra un ir noteikta soda nauda, kuru īpašnieki gan atsakās maksāt.

Latvija Norvēģijai ir nosūtījusi divas notas ar lūgumu kuģi atbrīvot no aresta, jo tas Svalbāras ūdeņos zvejojis saskaņā ar 1920. gada Parīzes līgumu un decembrī pieņemtu Eiropas Savienības (ES) regulu. Tāpat zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) nosūtījis vēstuli ES zvejniecības komisāram ar aicinājumu iesaistīties šī jautājuma risināšanā.

Patlaban tiek gatavota Eiropas Komisijas (EK) nota, un Latvija cer, ka arī tajā tiks iekļauta prasība kuģi nekavējoties atbrīvot.

ĀM pārstāvji informēja, ka arestētā kuģa jautājumu trešdien telefonsarunā pārrunājuši abu valstu ārlietu ministri. Par situāciju ir informēta arī Eiropas Ārējās darbības dienesta vadība.

EK ir aicināta veidot kompensācijas mehānismu kuģiem, kas šīs situācijas dēļ stāv dīkstāvē, ik dienu ciešot vairāku tūkstošu eiro zaudējumus, deputātiem sacīja ZM pārstāvji.

Krabju zvejas asociācijas vadītājs Didzis Šmits informēja, ka kuģa apkalpei nekādi ierobežojumi nav noteikti, tā atrodas ostā un nakšņo uz kuģa. Gadījumā, ja situācijas risināšana ievilksies, apkalpe varētu atgriezties mājās.

Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) pauda uzskatu, ka komisija jau tuvākajā laikā uz sarunu aicinās Norvēģijas vēstnieku Latvijā.

Ziņots, ka Norvēģijas varas iestādes janvāra sākumā arestējušas Latvijas zvejas kuģi "Senators", kurš saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos. Norvēģija uzskata, ka zveja bijusi nelikumīga, tikmēr Latvijas atsaucas uz pērn decembrī panākto starptautisko vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!