Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmums rosināt "Trasta komercbankas" licences anulēšanu ir labs piemērs, ka komisijas darbs kļūst efektīvāks, piektdien žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa vērtēja, ka lēmums bijis pareizs un atbilstošs, jo iepriekš bijuši "vairāki brīdinājuma šāvieni" bankai - gan par kapitāla pietiekamību, gan par biznesa stratēģijas neesamību, gan par to, ka banka nav spējusi pietiekami kontrolēt naudas atmazgāšanas riskus. Taču banka šos "brīdinājuma šāvienus" nav sadzirdējusi, un rezultātā pieņemts lēmums atņemt bankai licenci.

Ministre piektdien tikšanās laikā ar FKTK vadītāju Pēteru Putniņu pārliecinājusies, ka Latvijas iedzīvotāji un noguldītāji necietīs no "Trasta komercbankas" darbības pārtraukšanas un ka visiem apmēram 6000 noguldītājiem, no kuriem puse ir vietējie un puse – ārvalstnieki, tiks kompensēti noguldījumi saskaņā ar noguldījumu garantiju mehānismu.

Reizniece-Ozola ir pārliecināta, ka FKTK un Eiropas Centrālās bankas lēmums anulēt "Trasta komercbankas" licenci ir pareizs un atbalstāms.

Ministre žurnālistiem pauda prieku, ka FKTK reaģējusi savlaicīgi. Laikus tika veiktas gan preventīvās darbības, gan arī lēmums pieņemts īstajā brīdī, kamēr vēl bankai pašai ir pietiekami daudz līdzekļu un nav nepieciešams tērēt nodokļu maksātāju naudu, lai nodrošinātu garantētās izmaksas noguldītājiem.

Politiķe uzsvēra, ka stabils finanšu tirgus ir ne tikai veselīgas valsts tautsaimniecības jautājums, bet arī valsts starptautiskā prestiža un nacionālās drošības jautājums.

Reizniece-Ozola atzīmēja, ka arī starptautiskie partneri iepriekš aizrādījuši, ka Latvijas banku sektorā ir sistemātiskas problēmas, un īpaši ticis norādīts, ka līdz šim banku sektora uzraudzībā nav bijušas pietiekami efektīvas darbības. Tāpēc "Trasta komercbankas" gadījums ir labs piemērs, ka FKTK no savas puses labojas un kļūst efektīvāks. Uzraudzība kļūst stingrāka un atbilstoša šī brīža tirgus situācijai.

Ministre gan pauda cerību, ka arī iepriekšējā FKTK vadītāja laikā būtu ticis pieņemts šāds pat lēmums, jo šis nav emocionāls lēmums. Tas ir lēmums, kurš tika pieņemts, balstoties uz konkrētiem faktiem, un tam nevajadzētu būt atkarīgam no FKTK vadītāja personiskajām īpašībām, atzīmēja Reizniece-Ozola. Viņa pauda prieku, ka jaunais vadītājs spējis atbilstoši rīkoties.

Finanšu ministre pauda cerību, ka citas bankas tiks galā ar tām dotajiem uzdevumiem un tām nebūs nepieciešami "šādi drastiski risinājumi". Tomēr stingra banku uzraudzība ir gan tautsaimniecības veselības, gan valsts prestiža jautājums, uzsvēra ministre.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma 3. martā anulēja "Trasta komercbankas" licenci. Komisija rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās darbības jomās un secināts, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

Lai izmaksātu valsts garantētās atlīdzības licenci zaudējušās "Trasta komercbankas" noguldītājiem, nepieciešami vairāk nekā 60 miljoni eiro. Garantētajiem noguldījumiem varēs izmantot pašas bankas naudu un nebūs nepieciešami Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi vai valsts budžeta nauda. Noguldījumu garantiju fondā pašlaik uzkrāti vairāk nekā 100 miljoni eiro. Noguldījumu atmaksai tiks izmantoti visi bankas aktīvi, tai skaitā arī bankas akcionāru līdzekļi.

Kopējā noguldījumu summa bankā ir 276 miljoni eiro. No šīs summas 25 miljoni ir rezidentu noguldījumi, bet nerezidentu noguldījumi ir apmēram 250 miljoni eiro. Nerezidentu vidū pārsvarā ir NVS pilsoņi, kā arī juridiskas personas no dažādām jurisdikcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!