Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kompānija 'Nvidia', kas iepriekš bija zināma faktiski tikai videospēļu cienītāju aprindās, nu, pateicoties mākslīgā intelekta tehnoloģiju bumam, ir kļuvusi par trešo pasaules vērtīgāko kompāniju, apsteidzot Saūda Arābijas enerģētikas uzņēmumu "Aramco".

"Bloomberg" vēsta, ka "Nvidia" naftas un gāzes kompāniju apsteidza jau piektdienas akciju tirdzniecības beigās, kad tehnoloģiju kompānijas vērtība, pateicoties ļoti labiem ceturkšņa datiem, kāpa, kamēr "Aramco" vērtība saruka.

Šobrīd pasaules vērtīgākās kompānijas ir "Apple" un "Microsoft", kuras konstanti spēkojas par pirmo vienu, to vērtībai svārstoties ap trim triljoniem ASV dolāru. Attiecīgi nu arī trešajā vietā ir tehnoloģiju uzņēmums. Tiesa gan "Nvidia" vēl ir tālu līdz pirmajai un otrajai vietai, jo tās vērtība 4. martā ir nedaudz lielāka par diviem triljoniem.

"Nvidia" kļuva par vienu no pasaules top kompānijām pērn, kad mākslīgā intelekta tehnoloģiju uzplaukuma rezultātā, strauji auga pieprasījums pēc grafiskajiem procesoriem (GPU), kuri ir ļoti lietderīgi ne tikai videospēlēs, bet arī mākslīgā intelekta darbināšanai.

Kopš pērnā gada sākuma uzņēmuma akcijas ir augušas galvu reibinošos tempos. Kopš pērnā gada marta akciju cena ir kāpusi par vairāk nekā 249%, bet kopš šī gada sākuma tā pieaugusi par vairāk nekā 70%.

Savukārt piecu gadu griezumā kompānijas vērtība augusi par 2000%. Šobrīd uzņēmums liek visas cerības uz mākslīgo intelektu un tā iespējotājām tehnoloģijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!