Foto: LETA

Iepazīstoties ar iesniegtajiem priekšlikumiem, esot jāsecina, ka tas ir nekas cits, kā vien Grieķijas valdības darba imitācija, jo tie ir tie paši priekšlikumi, kas bija sagatavoti uz iepriekšējo programmu un balstās uz vecu informāciju, pirms Briselē notiekošās eirozonas finanšu ministru sanāksmes savu uzskatu pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Viņš piebilst, ka tieši šos priekšlikumus Grieķijas tauta ir noraidījusi 5.jūlija referendumā. Tāpēc šādiem priekšlikumiem nav ne mazākas uzticības.

"Grieķijas valdība ir iesniegusi reformu priekšlikumus jaunai ESM programmai, taču līdz aizdevuma saņemšanai vēl ļoti tāls ceļš ejams. Nav pieņemas, ka Grieķijas valdība neko nav darījusi vairāk kā piecus mēnešus, lai stabilizētu ekonomisko situāciju valstī, bet tagad vienas nakts laikā paņem vecos priekšlikumus un iesniedz izskatīšanai Eirogrupai," stāsta ministrs.

Pēc viņa domām situācija Grieķijā pēc 30.jūnija ir dramatiski mainījusies, tāpēc arī priekšlikumiem no Grieķijas valdības ir jābūt daudz plašākiem un nopietnākiem. ESM programma atvēršana Grieķijai var balstīties tikai uz stingriem nosacījumiem. Tāpēc esošo piedāvājumu Grieķijai būs jāpārstāda un jāuzlabo.

"Ar katru dienu ekonomiskā situācija Grieķijā pasliktinās, tāpēc valdība nevar atļauties kavēties kā tā to ir darījusi visu šo pirmo pusgadu. Tāpēc Grieķijai vēl būs daudz jāizdara, lai pierādītu, ka ar to var runāt par trešās palīdzības programmas atvēršanu no Eiropas Stabilitātes mehānisma, prasot aizdevumu no citu Eirozonas dalībvalstu pilsoņiem," uzskata Reirs.

Grieķijai ir jāpārskata valsts budžeta izdevumi, nevis tikai jāceļ nodokļi, jo augstā ēnu ekonomikas īpatsvara dēļ Grieķija jau tagad nespēj iekasēt nodokļus vajadzīgā apmērā un nevarēs panākt nepieciešamo rezultātu. Tāpēc patlaban esot grūti prognozēt šodienas sanāksmes rezultātu.

Jau ziņots, ka sestdien Briselē pulcēsies eirozonas finanšu ministri, lai spriestu par palīdzības programmu finanšu grūtībās nonākušajai Grieķijai.

Eirogrupa diskutēs par Grieķijas lūgumu sniegt tai finanšu palīdzību no Eirozonas glābšanas fonda jeb Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) līdzekļiem. Eirogrupa izskatīs Grieķijas piedāvātos reformu priekšlikumus, kas paredz apmaiņā pret finanšu palīdzību Grieķijā pārskatīt pensijas, paaugstināt nodokļus un uzlabot nodokļu iekasēšanu, samazināt militāro budžetu, veikt privatizāciju.

Grieķijas reformu priekšlikumi šonedēļ tika iesniegti Eiropas Komisijai, Eiropas Centrālajai bankai un Starptautiskajam Valūtas fondam. Šīs institūcijas sestdien Eirogrupā paudīs savu novērtējumu par eirozonas finanšu stabilitāti, Grieķijai nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem un Grieķijas publiskā sektora parāda apmēru ilgtspēju. Pamatojoties uz šo vērtējumu, eirozonas finanšu ministri apmainīsies viedokļiem, vai ir pietiekams pamats sākt formālas sarunas par jaunu palīdzības programmu Grieķijai.

ESM ir eirozonas dalībvalstu veidota starptautiska finanšu institūcija, kuras līdzekļi paredzēti problēmās nonākušu eirozonas valstu situācijas risināšanai. Līdzšinējā palīdzības programma Grieķijai netika finansēta no ESM, bet no cita mehānisma - Eiropas Finanšu stabilitātes fonda, kurā Latvija nav veikusi iemaksas, tāpēc Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļi pašlaik nav novirzīti Grieķijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!