Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas opozicionārā un Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija nāve cietumā aiz polārā loka ir atbalsojusies pasaulē un valstu līderu nosodījumā, tostarp Eiropas Savienībā (ES), kur augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels ir rosinājis ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju. Tikmēr dezinformatori šo gadījumu pamanījušies sasaistīt ar "veco labo" vakcīnskeptiķu bubuli – Covid19 poti.

Krievijas varasiestādes par 47 gadus vecā Navaļnija nāvi paziņoja 16. februārī. Šis fakts ātri izpelnījās Rietumu līderu nosodījumu un paziņojumus, ka par Kremļa kritiķa nāvi atbildīgs ir diktators Vladimirs Putins. Arī ES pauda sašutumu un uzsvēra, ka galvenais atbildīgais ir Putins.

Nebija ilgi jāgaida, lai par Navaļnija nāvi sāktu izplatīties dažādas teorijas. Sociālajos tīklos izskanēja versijas, ka stingri apsargātā Krievijas varasiestāžu kontrolētā cietumā esošo opozicionāru patiesībā nogalinājuši Rietumu izlūkdienesti, viņa paša sieva Jūlija Navaļnija, Ukraina un tā tālāk. Tostarp parādījās pat atsauces uz Covid-19 pandēmijas laikā izplatītām un daudzkārt atspēkotām maldu teorijām.

Eiropas faktu pārbaudītāju uzmanības lokā pirmajās dienās pēc Navaļnija nāves nonāca arī spāņu un franču valodas portālos publicētas ziņas, kur tika piesauktas Covid-19 potes, liecina dezinformācijas apkarošanas projekta "EUvsDisinfo" dati.

Faktu pārbaudītāju jau labi zināmajā portālā "Pravda-fr" 19. februārī tika publicētas sociālajos tīklos jau izskanējušās baumas, ka Navaļnijs miris no tromba, ko izraisījušas "Pfizer" vakcīnas pret Covid-19. Portāla izceltajos "X" ierakstos minēts, ka opozicionārs saņēmis četras vai piecas vakcīnas devas un tas ir brīnums, "ka viņš tik ilgi noturējās".

Savukārt spāņu valodas "Pravda-es" jau konkrētāk norādīja, ka opozicionārs saņēmis četras Vācijas vēstniecības nodrošinātas mRNS tehnoloģijas vakcīnas, jo "nav uzticējies Krievijas zinātnieku izstrādātajai Covid-19 vakcīnai".

Pirmkārt, runas par to, ka Covid-19 vakcīnas it kā izraisa cilvēku nāvi, pasaules faktu pārbaudītāji ir atspēkojušu neskaitāmas reizes, savukārt vakcīnskeptiķi teju katru miršanas gadījumu bez jebkādiem pierādījumiem cenšas saistīt ar Covid-19 potēm.

Nesen šos apgalvojumus atkal atspēkoja "FactCheck.org". Savukārt ASV Slimību kontroles un profilakses centri (CDC) skaidroja, ka no vairāk nekā pusmiljarda Covid-19 devām ASV tikai ļoti retos gadījumos radušies veselības riski. Pārsvarā nekādas blakusparādības nav bijušas, vai arī tās ir nelielas un īslaicīgas – sāpes injekcijas vietā, nogurums, galvassāpes vai muskuļu sāpes.

Otrkārt, publiski nav atrodama uzticama informācija par to, vai Navaļnijns vispār bija potēts pret Covid-19, ar kāda ražotāja vakcīnu un cik devām. Attiecīgi, apgalvojumiem, ka Navaļnija nāve iestājusies vakcīnu dēļ, nav nekāda pamata.

Vēl svarīgāks šajā stāstā ir fakts, ka patiesie Navaļnija nāves apstākļi Krievijas cietumā ir neskaidri. Saskaņā ar oficiālo versiju 16. februārī Navaļnijs pēc pastaigas sajuties slikti un zaudējis samaņu. Viņam sniegta pirmā medicīniskā palīdzība, kas nav devusi rezultātus, un ātrās palīdzības mediķi pulksten 14.17 pēc vietējā laika konstatējuši vīrieša nāvi.

Vēl dienu iepriekš, 15. februārī, opozicionārs attālināti piedalījās tiesas sēdē un viņa izskats par nopietnām redzamām veselības problēmām neliecināja.


Bažas, ka Navaļnija nāve varētu būt Kremļa pasūtīta, stiprina fakts, ka politiķa mirstīgās atliekas vairākas dienas pēc viņa nāves joprojām nav atdotas tuviniekiem. Varasiestādes paziņoja, ka veic līķa "ķīmisko pārbaudi", kas ilgs vismaz divas nedēļas.

Tāpat jāatgādina, ka Navaļnijs izdzīvoja un ārstējās Vācijā pēc tam, kad viņu mēģināja noindēt ar nervu aģentu "Novičok" 2020. gadā. Opozicionārs indēšanā apsūdzēja Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentus.

Savukārt cietums "Polārais vilks" Ņencu autonomā apgabala Harpas ciemā tiek raksturots kā īpaši skarba ieslodzījuma vieta pat pēc Krievijas standartiem.

Lai gan Navaļnija patiesie nāves apstākļi pašlaik nav zināmi, Rietumu līderi savos paziņojumos norāda uz tiešu Kremļa atbildību. Tam piekrīt arī Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Mārcis Balodis.

"Neatkarīgi no Navaļnija nāves apstākļiem, pie tā galu galā vainīgs ir Kremlis un konkrēti Putins. Navaļnijs bija galvenais drauds Putina režīmam, turklāt Navaļnijs nevairījās izaicināt pašu Putinu, piemēram, ar filmu par Putina pili. Navaļniju mēģināja noindēt, un viņš arī regulāri tika ielikts karcerī vai kā citādi pakļauts ietekmēšanai, un arī pārvietots uz īpašo koloniju aiz polārā loka. Ņemot vērā Navaļnija statusu un Putinam radītos draudus, viņa apcietināšana jau pēc būtības bija lēnas iedarbības nāvessods," portālam "Delfi" skaidro Balodis.

Uz jautājumu, vai dezinformatoru mēģinājumus opozicionāra nāvi saistīt ar vakcīnām var saistīt ar kovidskeptiķu mēģinājumu atgādināt par savu eksistenci, vai tomēr te saskatāma Kremļa informācijas kampaņa, Balodis neizslēdz nevienu no šiem variantiem.

"Vismaz pagaidām Kremļa klātbūtni izslēgt arī nevar, jo dezinformācijā pastāv taktika piesārņot ēteru ar dažnedažādākajām teorijām un idejām, lai auditoriju samulsinātu un liktu visām idejām izklausīties vienlīdz neticamām," tā pētnieks.

Jāatzīmē, ka vakcīnu jautājums nav vienīgā dezinformācija, kas pēc Kremļa kritiķa nāves pirmajām dienām izplatās tīmeklī. Piemēram, klīst teorijas, ka Rietumiem Navaļnija nāve ir izdevīga, lai vērstu naida kampaņu pret Krieviju, vai, ka Rietumi mudinājuši Navaļniju pēc ārstēšanās atgriezties Krievijā, lai tur sarīkotu "krāsaino revolūciju" "EUvsDisinformation" raksta, ka šādi viltus stāsti tiek izplatīti ar mērķi novērts uzmanību no Krievijas atbildības notikušajā.

Aleksejs Navaļnijs lielu popularitāti Krievijā guva ar pētījumiem par valdošās elites korupciju, tāpat viņš spēja pulcēt cilvēkus uz lieliem protestiem.

2021. gada 20. augustā Navaļnijs tika hospitalizēts ar saindēšanās pazīmēm un vēlāk pārvests uz slimnīcu Berlīnē. 2021. gada janvārī viņš atgriezās Krievijā, kur nekavējoties tika apcietināts un tiesāts politiski motivētās prāvās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!